31.08.2020 / 15:51 Politika - Komentar za Vijesti.ba

Burazer: Proglašenje pobjede opozicije u Crnoj Gori je preuranjeno

Burazer: Proglašenje pobjede opozicije u Crnoj Gori je preuranjeno
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Politolog, direktor Centra za savremene politike i izvršni urednik portala European Western Balkans Nikola Burazer kazao je za Vijesti.ba kako rezultati parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ne predstavljaju veliko iznenađenje.

Imajući u vidu predizborne prognoze, ali da je svakako iznenađujuće vidjeti mogućnost promjene vlasti u državi u kojoj se vladajuća garnitura nije promijenila decenijama. 

„Budući da nema demokratije tamo gdje vlast nije smjenljiva demokratskim putem, ovi rezultati se mogu vidjeti kao pozitivan korak u demokratizaciji Crne Gore. Međutim, zbog specifičnih okolnosti u ovoj državi, dalji rasplet će predstavljati veliki izazov za sve političke aktere i još uvijek postoji mnogo nepoznanica“, kaže Burazer. 

DPS je osvojio najveći broj glasova, dok je opozicija proglasila pobjedu. Nikola Burazer kaže kako je nezahvalno prognozirati dalji razvoj situacije, jer bilo koja većina koja bi se formirala bi bila veoma tanka. 

„Uzimajući u obzir sve okolnosti, djeluje da je koalicija opozicionih stranaka izvjesniji scenario, ali još uvijek su moguća iznenađenja“, mišljenja je on. 

Opozicija je poručila kako je režim pao i da je Đukanović po njihovom mišljenju gotov. Međutim, Milo Đukanović još uvijek je predsjednik Crne Gore i njegova partija ima najviše osvojenih glasova. Burazer smatra kako je u takvoj situaciji proglašenje pobjede preuranjeno. 

„Proglašenje pobjede je vjerovatno preuranjeno s obzirom na situaciju, ali i sami rezultati izbora jasno govore o drugačijoj atmosferi i promjeni odnosa snaga u crnogorskoj politici za koje se čini da će morati da rezultira i političkim promjenama“, kaže ovaj politolog. 

Na pitanje koliko će se atmosfera stvorena oko izbora u Crnoj Gori i sami rezultati odraziti na odnose u regionu, Burazer odgovara da ukoliko do promjene vlasti dođe na miran način, to može predstavljati pozitivan signal za demokratizaciju u regionu i upozorenje drugim vlastrodršcima da nisu nedodirljivi.

„Nekakva ozbiljna politička kriza i nasilje bi, međutim, mogli značajno destabilizovati region. Tenzije u Crnoj Gori svakako su uticale na raspirivanje nacionalističkih strasti u cijelom regionu i mirno rješavanje političke krize moglo bi pogodovati njihovom smirivanju“, smatra naš sagovornik.

Mnogi smatraju da je opasno po sekularno i demokratsko društvo to što lider opozicije Zdravko Krivokapić nakon objave rezultata ide prvo kod Amfilohija, koji se nebrojeno puta istakao ratnohuškačkom i zapaljivom retorikom. Burazer smatra da sekularnost Crne Gore ipak nije ugrožena. 

„U medijima se često stvara slika o crnogorskoj opoziciji kao o isključivo srpskoj i pro-ruskoj, ali iako je tačno da ova struja u opoziciji jeste jaka, postoje i druge pro-evropske stranke koje bi morale biti dio bilo kakve buduće koalicije. Zbog toga ne vidim da je sekularnost Crne Gore ugrožena potencijalnom promjenom vlasti“, kaže naš sagovornik. 

Što se tiče same budućnosti Crne Gore, Burazer vjeruje da će Crna Gora svakako nastaviti put ka članstvu u Evropskoj uniji i da njeno članstvo u NATO-u nije upitno.

„Mirna demokratska promjena vlasti može čak i doprinijeti jačanju demokratskih institucija i sljedstveno tome Evropskim integracijama, ali kako bi se to dogodilo potrebno je da svi politički akteri pokažu zrelost i spremnost na stvaranje istinski demokratskog društva, kao i postignu konsenzus o ključnim strateškim pitanjima“, zaključio je Nikola Burazer u razgovoru za Vijesti.ba. 



(Vijesti.ba)

Izdvajamo