10°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

28.08.2020 / 14:09 KORONAVIRUS - Osiguran novac

Vlada FBiH planira nabavku 800.000 vakcina protiv Covida

Vlada FBiH planira nabavku 800.000 vakcina protiv Covida
Foto: Vijesti.ba

U Mostaru je danas zasjedala Vlada FBiH, a o donesenim zaključcima i odlukama javnost su informisali ministri Jelka Milićević, Vjekoslav Mandić i Nermin Džindić.

Prema riječima federalne ministrice finansija Jelke Milićević, ostvareni porezni i neporezni prihodi u FBiH u prvom polugodištu u odnosu na prethodnu godinu bilježe pad od devet posto.

- Taj pad tražio je povećane izvore finansiranja i temeljem toga smo imali veće obaveze, odnosno finansiranje iz drugih izvora - rekla je Milićević.

U okviru rashoda, kako je navela, FBiH je pratila ostvarene prihode.

- Mi smo i u našem rebalansu imali neke restriktivne politike i politike sredstava definiranih za implementaciju Zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica. U prvom polugodištu nismo imali te troškove, što znači da su naši rashodi ostvareni u odnosu na planirane 38 posto - pojasnila je.

Tek sada imamo obavezu isplate doprinosa za privredne subjekte i djelatnike koji su ostvarili to pravo po tom zakonu, dodaje.

Naglašava da je Vlada FBiH danas primila na znanje da vanjski dug FBiH iznosi 4.898.747.000 KM, i veći je za 6,87 posto. Najveće zaduženje u okviru tog povećanja vezano je za aranžman s MMF-om, koji je iznosio 398,5 miliona KM.

Unutrašnji dug FBiH je na dan 30.6. iznosio 865.746.359 KM i veći je za 19,06 posto, odnosno nominalno za 138 miliona KM.

Ukupan dug FBiH iznosi 5.764.493.963 KM i veći je za 8,54 posto u odnosu na dug iz prvog kvartala, što je i očekivano s obzirom na pad prihoda.

Prema riječima ministrice, FBiH je stekla uvjete i pravo da donese odluku o prihvatanju granta za izgradnju dionica na koridoru 5C. Radi se o poddionicama Pionirak - Donja Gračanica, Pionirak - Vraca, izlaz iz tunela Zenica, u iznosu od 19 miliona KM. To je grant koji se veže za Evropsku investicijsku banku.

Vlada FBiH danas je usvojila i Informaciju o predbilješkama za nabavku vakcina protiv COVID-19 za potrebe FBiH u okviru COVAX mehanizma.

Ministar zdravstva Vjekoslav Mandić podsjeća da je 17. jula stupila na snagu odluka o proglašenju epidemije na području FBiH. U skladu s tom odlukom, kako je naveo, potrebno je osigurati i vakcine za COVID-19.

- Vlada je na osnovu procjene Zavoda za statistiku - broja stanovnika, odluičila da se otprilike nabavi 800.000 vakcina. To je 40 posto stanovništva. Sve zemlje koje pristupe COVAX-u dužne su toliko vakcina nabaviti - poručio je Mandić.

Kako je istakao, iznos jedne vakcine procjenjuje se na 10-11 dolara, što je 8 miliona dolara ili 13,2 miliona KM.

- Mi smo do 31.8. dužni obavijestiti Ministarstvo civilnih poslova da smo pristupili ovom programu COVAX i nabavci vakcina i do 15.9. uplatiti iz proračuna FBiH iz tekućih rezervi oko 15 posto sredstava - kazao je Mandić.

Ponavlja kako je potrebno vakcinisati oko 40 posto stanovništva, što je oko 800.000 doza. Dalje postupno vakcinisanje dovest će do dosezanja praga potrebnog kolektivnog imuniteta.

Vlada je usvojila i potrebne zaključke, u kojima se između ostalih navodi da se Ministarstvo zdravstva FBiH zadužuje da potpiše sporazum sa MCP BiH.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo