17.08.2020 / 14:33 Politika - U Zagrebu

Čović posjetio grob Tuđmana i Šuška: Ovo je politički maraton

Čović posjetio grob Tuđmana i Šuška: Ovo je politički maraton
Foto: Vijesti.ba
U povodu utemeljenja Hrvatske demokratske zajednice BiH i 30. obljetnice izaslanstva HDZ-a RH i HDZ-a BiH skupa su položili vijence na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Ovom prigodom stranačka izaslanstva posjetili su grob prvog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a Franje Tuđmana i grob ministra obrane Gojka Šuška.

Izaslanstvo HDZ-a BiH predvodio je Dragan Čović, skupa s zamjenicom predsjednika Borjanom Krišto, dopredsjednicima Marinkom Čavarom, Zdenkom Ćosićem i Josipom Jerkovićem te predsjednikom Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH Željkom Ragužom, dok su izaslanstvo HDZ-a RH predvodili zamjenik predsjednika Tomo Medved, potpredsjednica Zdravka Bušić, glavni tajnik Krunoslav Katičić, međunarodni tajnik Davor Božinović.

„Hrvatska demokratska zajednica BiH nastavlja tražiti jednakopravnost i osjećati se kao kontitutivan narod u Bosni i Hercegovini, a HDZ kao stožerna stranka hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini bez koje se ne može promišljati politički život mogla obilježiti 30 godina. Istina, to ćemo obilježiti dosta skromnije nego je planirano, ovo je jedan od događaja u sklopu obilježavanja naših obljetnica“, kazao je Čović okupljenim medijima danas u Zagrebu.

Na upit, je li kasno nakon 30 godina tražiti prava i zaštitu konstitutivnost, Čović je kazao:

„Ovo je za političke prilike maraton. Mislim da ćemo mi još dugo raditi na tim događajima koji su obilježili nastajanje Bosne i Hercegovine, najnovijoj formi potpisa Daytonskog i Pariškog mirovinskog  sporazuma. Puno je elemenata sporazuma koji su uspijeli zaustaviti rat, a nisu na najracionalniji i najprimjereniji način uredili Bosnu i Hercegovinu i zbog potreba našeg pristupanja EU i NATO savezu kako bismo započeli s boljim životom u BiH moramo tražiti racionalna rješenja, a istovremeno zaštiti konstitutivnost Hrvatskog naroda sa druga dva konstitutivna naroda i osigurati legitimno predstavljanje. To je proces koji traje od Daytona do danas, punih 25 godina, imamo svoje ambicije i planove koje ćemo realizirati“.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo