29.07.2020 / 13:31 Kultura - Mostarsko ljeto

Predstavljene knjige profesorice Dijane Hadžizukić

Predstavljene knjige profesorice Dijane Hadžizukić
Foto: Vijesti.ba

Sinoć je u Narodnoj biblioteci Mostar održano predstavljanje knjiga "Zapisi o bosanskohercegovačkoj književnosti" (2018) i "Na margini: Likovi u romanima Ćamila Sijarića" (2019) autorice prof. dr. Dijane Hadžizukić.

O knjizi su, osim autorice, govorile doc. dr. Lejla Žujo-Marić, doc. dr. Irma Marić te MA Fatima Trbonja, dok je moderatorica bila profesorica Anisa Mujić. Događaj je dio manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“.

“Obje knjige su rezultat profesoricinog dugogodišnjeg istraživanja. Prva knjiga koju smo promovisali, ‘Zapisi o bosanskohercegovačkoj književnosti’, je zbirka studija, prikaza i osvrta koje je pisala profesorica, a koji se tiču uglavnom književnosti XX stoljeća. Druga knjiga koja je promovisana, ‘Na margini: Likovi u romanima Ćamila Sijarića’, je studija koja portretira književno djelo Ćamila Sijarića, pogotovo se fokusirajući na ženske likove, ali i na sve likove koji, uslovno rečeno, zauzimaju marginalnu poziciju koje taj patrijarhalni svijet o kojem, zapravo, piše Ćamil Sijarić nekako postavlja na vlastite margine.“, istakla je jedna od promotorki doc. dr. Lejla Žujo-Marić.

Autorica prof. dr. Dijana Hadžizukić kazala je da ju je u Sijarićevim romanima privuklo upravo "razmišljanje o tom svijetu koji je toliko surov, svijetu koji je vezan za prirodu i prirodne nevolje.

“Dakle, nema rata, nema bune koji nije prešao preko tog prostora, a to je prostor Sandžaka. Jednostavno ti ljudi, ti likovi su mi bili zanimljivi, jer oni nisu oni koji uzrokuju historijske događaje, oni ne pokreću ratove, oni ne učestvuju u ratovima direktno, a uvijek su najveće žrtve velikih historijskih kretanja", naglasila je autorica, dodavši da Sijarićevo obimno književno djelo još uvijek pruža mnoštvo mogućnosti za istraživanje.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo