16°C
Mostar 20°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 17°C

27.07.2020 / 08:05 BiH - Podrška Šatoroviću

Sindikati iz Republike Srpske i Srbije podržali proteste u Sarajevu

Sindikati iz Republike Srpske i Srbije podržali proteste u Sarajevu
Foto: Vijesti.ba

Dio SSSBiH kojeg vodi Selvedin Šatorović za danas je u Sarajevu najavio protestnu šetnju zbog predloženih izmjena i dopuna Zakona o radu.

Šatorović je ovu odluku donio mimo volje legalnog rukovodstva Saveza samostalnih sindikata BiH i 18 granskih sindikata, koji neće izaći na šetnju.

Potvrdio je ovo za Vijesti.ba i Samir Kurtović, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH .

- Protesnu šetnju organizje Šatorović sa četriri granska sindikata. Stav 18 granskih sindikata je jasan mi tražimo povlačenje Izmjena zakona o radu iz aparlamenta FBiH. UO 18 granskih sindikta će ići u generalni štrajk u cijloj Fedearciji BiH. Na protesnoj šetnji nećemo prisustvovati, kazao je Kurtović.

Iako mu kolege iz Federacije BiH nisu dala podršku,  ona je stigla sa drugih adresa. Kako je prenijela N1, podršku protestima u Sarajevu dali su Savez sindikata Republike Srpske, Savez samostalnih sindikata Srbije, Unija slobodnih sindikata Crne Gore i Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost iz Srbije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo