12°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C

06.05.2024 / 17:09 Svijet - Isfahan

Iranski aktivista osuđen na smrt zbog objava na društvenim mrežama

Iranski aktivista osuđen na smrt zbog objava na društvenim mrežama
Foto: Mahmoud Mehrabi

Sud u centralnom iranskom gradu Isfahanu osudio je Mahmuda Mehrabija na smrt zbog poruka na društvenim mrežama.

U njima je ovaj aktivista kritikovao ISIL. Informacije o objavama zbog kojih je osuđen za "korupciju na Zemlji", najteže kazneno djelo prema iranskom islamskom krivičnom zakonu, su oskudne - piše RSE na engleskom jeziku.

Mehrabijev advokat Babak Farsani napisao je na društvenim mrežama 5. maja da postoje "ozbiljni problemi" sa presudom dodajući da se nada da će to pomoći da je poništi Vrhovni sud.

Mehrabi je uhapšen u februaru 2023. godine, a posljednjih šest mjeseci proveo je u zatvorskom odjeljenju gdje se drže opasni kriminalci, kazala njegova sestra Hajar Mehrabi, koja živi u Austriji.

Ona je za Radio Farda rekla da je njen brat bio među desetinama hiljada ljudi koji su učestovali na protestima "Žene, život, sloboda 2022" zbog smrti Mahse Amini u policijskom pritvoru.

Prema izvještaju Misije UN-a za utvrđivanje činjenica 22-ogodišnjakinja je umrla je od povreda zadobijenih u policijskom pritvoru, nakon što je optužena da nije pravilno nosila hidžab.

Mehrabijeva sestra je rekla da je on na svom profilu na društvenim mrežama pozivao na demonstracije i da je optužen je za "širenje lažnih vijesti".

Optužnica za "korupciju na Zemlji" obično se podiže protiv teških zločina, poput ubistva, trgovine drogom, kao i u slučajevima visoke korupcije.

Organizacije za ljudska prava oštro kritikuju iranske vlasti zbog njihove opsežne primjene smrtne kazne.

"Zatvori širom zemlje postali su mjesta masovnih ubistava koja je odobrila država pod krinkom sudskih pogubljenja", rekao je nedavno Amnesty International.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo