18°C
Mostar 22°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 16°C

17.07.2020 / 21:38 KORONAVIRUS - Pandemija Covid-19

U Crnoj Gori hospitalizovana 141 osoba, 17 u teškom stanju

U Crnoj Gori hospitalizovana 141 osoba, 17 u teškom stanju
Foto: Vijesti.ba

Na bolničkom liječenju u Crnoj Gori je 141 pacijent zaražen virusom korona, od kojih je 17 sa teškom kliničkom slikom, rekao je direktor Dječije bolnice u Podgorici Saša Radović.

"U Kliničkom centru Crne Gore nalaze se 32 pacijenta, od kojih 17 na Infektivnoj klinici, devet u Poluntenzivnoj jedinici Internte klinike i oni su stabilnog opšteg stanja", naveo je Radović na konferenciji za novinare.

On je rekao da se u Intenzivnoj jedinici nalazi pet pacijenata, tri su na mehaničkoj ventilaciji i još dva na neinvazivnoj ventilaciji, i imaju komorbiditete.

"Jedan pacijent je na Odjeljenju ortopedije, razlog je povreda kičme, ali je dokazana infekcija virusom korona", dodao je Radović.

On je naveo da je u Opštoj bolnici Berane na liječenju 41 pacijent, od kojih je šest u teškom kliničkom stanju, u Baru se nalazi 29 pacijenata, od kojih su dva sa teškom kliničkom slikom, a u Nikšiću 28 pacijenata, od kojih tri sa težom kliničkom slikom.

"U specijalnoj bolnici Brezovik su dva segmenta. Jedan su pacijenti sa istitucionalnom izolacijom, bez teške kliničke slike, a drugi segment pacijenti sa blažom slikom, njih je ukupno pet i dobrog su opšteg stanja", naveo je Radović.

Prema njegovim riječima, u zdravstvenom sistemu je 486 postelja, sa mogućnošću proširenja na 676, dok je ukupan broj respiratora 172, od čega 96 u Kliničkom centru u Podgorici, 76 u drugim bolnicama, a 14 je na raspolaganju za dalju distribuciju.

On je naveo da je trenutno na virus korona pozitivno 47 zdravstvenih radnika - 12 doktora, 31 zdravstveni tehičar i sestre i četiri nemedicinska radnika, a u samoizolaciji je 136 zdravstvenih radnika, od kojih 27 ljekara, 93 tehničara i 16 nemedicinskih radnika.

Radović je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je infekcija u junu potvrđena kod 95 djece, pri čemu je najveći broj uzrasta od 11 do 15 godina, što je posljedica socijalnih kontakata.


(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo