16.07.2020 / 13:37 Politika - Predsjednica RS

Cvijanović razgovarala s povratnicima u Unsko-sanski kanton

Cvijanović razgovarala s povratnicima u Unsko-sanski kanton
Foto: Fena / Vijesti.ba
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas s delegacijom Udruženja „Povratnici“ Unsko-sanskog kantona o položaju srpskog naroda u Federaciji BiH, s posebnim akcentom na izazove s kojima se suočava povratnička populacija u tom kantonu.

-Cvijanović je izrazila zabrinutost činjenicom da povratnička populacija u Unsko-sanskom kantonu trpi veliki pritisak migrantske krize u BiH, te naglasila da to dodatno otežava položaj povratnika na tom području - saopćeno je iz Biroa za odnose s javnošću entitetske predsjednice.

Dala je podršku aktivnostima Udruženja “Povratnici“, te istakla da je obaveza institucija RS da, poštujući Dejtonski sporazum, vode računa o pripadnicima srpskog naroda koji žive u Federaciji BiH.

Cvijanović je podržala inicijativu da se povratnicima u Unsko–sanskom kantonu omogući liječenje u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, te da se iz budžeta tog bh. entiteta izdvoje sredstva za stipendiranje studenata iz povratničkih porodica koji žive na teritoriji Federacije BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo