26.06.2020 / 14:27 BiH - Certifikat

Opća bolnica Sarajevo - ISOSI za olakšan pristup pacijenata s invaliditetom

Opća bolnica Sarajevo - ISOSI za olakšan pristup pacijenata s invaliditetom
Foto: Opća bolnica Sarajevo

Opća bolnica 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' Sarajevo dobitnik je akreditacije za uspješnu implementaciju pilot-projekta uvođenja inkluzivnih standarda za osobe s invaliditetom (ISOSI), koji je realiziran u saradnji sa Agencijom za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ).

Taj pilot-projekt trajao je dvije godine, a pacijenti s invaliditetom će dobiti olakšan pristup zdravstvenoj ustanovi i zdravstvenim uslugama.

Urađeni su mnogi građevinski i drugi radovi te završena i edukacija osoblja. Postavljene su i informacije na Brajevom pismu za slijepe i slabovidne pacijente kao i vodilica - taktilne podloge koje pomažu slijepim osobama dolazak do ambulanti.

Osim toga urađena su kupatila za osobe s invaliditetom i ostali potrebni građevinski i drugi radovi.

Da bi se pacijentima s invaliditetom omogućila što kvalitetnija i brža usluga uvedeno je i novo radno mjesto vezano za te standarde „savjetnik za pitanja osoba s invaliditetom u bolnici“.

Direktor Opće bolnice Zlatko Kravić ističe da je tokom četvorogodišnjeg mandata nastojao da ta ustanova bude svijetli primjer kako se, uz puno humanosti, dobre volje i određena materijalna sredstva, može učiniti mnogo za pacijente.

Izražava nadu da će i drugi segmenti društva slijediti primjer zdravstvenog sistema koji je, predvođen Općom bolnicom i AKAZ-om, krenuo u promjenu odnosa prema osobama s invaliditetom.

Uručivanja akreditacije Općoj bolnici za implementaciju ISSO standarda za osobe s invaliditetom najavljeno je za utorak, 30. juni, s početkom u 12 sati u zgradi te zdravstvene ustanove, uz uobičajene mjera zaštite zbog aktualne pandemije.

Prim dr. Zlatko Kravić prisustvovat će tom događaju posljednji put u funkciji direktora Opće bolnice, nakon četvorogodišnjeg mandata. Od 1. jula funkciju direktora te zdravstvene ustanove preuzima prof. dr. Ismet Gavrankapetanović.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo