18°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 25°C
Bihać 19°C

23.06.2020 / 17:54 KORONAVIRUS - Lara Kvesić

Plenković bi kao odgovoran političar mogao raditi od kuće

Plenković bi kao odgovoran političar mogao raditi od kuće
Lara Kvesić / Vijesti.ba
Gošća N1 Newsrooma bila je Lara Kvesić, članica SDP-a koja je govorila o očekivanjima od ovih parlamentarnih izbora. Kako kaže, čast joj je biti na 13. mjestu liste u I. izbornoj jedinici.

"To mi je poruka da se na mene računa. Ako ne uđem u Sabor, nije ništa loše, danas razgovarati o poziciji na listi za mene nije relevantno, što će biti u budućnosti, ne znam. Ovo je poruka da nastavim dalje".

Na pitanje treba li premijer Andrej Plenković u samoizolaciju zbog kontakta sa tenisačem Novakom Đokoviće, pozitivnim na koronavirus, Kvesić odgovara:

"Nemam dovoljno informacija, no imamo primjer fotografa koji mora u samoizolaciju, a imamo i premijera koji kaže da on ne mora. Ne ulazim koju poruku šalje građanima, kao odgovaran političar mogao bi obavljati posao kod kuće kao i brojni građani".

U kampanju su uvedene teme poput prava žena na pobačaj te prava istospolnih parova da posvajaju djecu. Kvesić osobno smatra da bi istospolni parovi trebali moći posvojiti.

"Ima dosta djece koja zaslužuju priliku da budu dio neke obitelji. Moramo biti progresivniji".

Ne smatra da je SDP pogriješio što u četvrtoj jedinici listu predvodi Sabina Glasovac, a ne Domagoj Hajduković.

"Krivo je ići iz pozicije da ga se spustilo, Sabina je izvrstan izbor za to, dolazi iz Našica. Domagoj je sam donio odluku kada je rekao da on želi da Sabina bude prva, oboje su izvrsni članovi stranke, predstavljaju ju na najbolji mogući način", rekla je Kvesić i napomenula kako u budućnosti može i treba biti više žena na listama.

"Često me zna smetati što nemamo više žena na tim pozicijama, no predsjednik je predložio te liste, vjerujem da ima želju za pobjedom i možda smatra da nije vrijeme da žena nosi listu. No, ne mogu reći da je to toliki problem kada SDP ima ispunjene kvote i najveći broj žena koje će možda ući u Sabor".

Za kraj, osvrnula se na izjave premijera Plenkovića koji konkurente optužuje da ga se pozivanjem na samoizolaciju žele riješiti. Kaže, Bernardić ne bježi od debate.

"Ne vidim razloga za to, a premijer to stalno ponavlja. U sučeljavanju ne moraju fizički biti jedan kraj drugog".

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo