20.05.2024 / 12:34 Svijet - Kina

U napadu nožem u osnovnoj školi u gradu Guixi dvoje mrtvih

U napadu nožem u osnovnoj školi u gradu Guixi dvoje mrtvih
Foto: Agencije

Dvije osobe su ubijene, a 10 povrijeđeno u napadu nožem u osnovnoj školi u kineskoj južnoj provinciji Jiangxi, saopštila je policija.

Nije objavljeno da li među žrtvama ima djece.

Napad se dogodio oko podneva (04:00 GMT) u školi u gradu Guixi.

Policija je saopštila da je to izvela 45-godišnja žena, koja je koristila nož za voće. Od tada je pod kontrolom, dodaje policija u saopštenju na društvenim mrežama.

Roditelji u školi opisali su svoj šok i strah kada su čuli da se napad dogodio.

„Primio sam vijest u podne i bio sam veoma šokiran“, rekao je jedan roditelj za BBC, pod uslovom da ostane anoniman. „Moje dijete je peti razred i veoma je malo i bezbjedno je stiglo kući, ali škola nas nije obavijestila, vraćam se da utješim svoje dijete i da saznam šta se tačno dogodilo."

Drugi otac - koji također nije želio da bude imenovan - rekao je: "Naravno da smo uplašeni. Nisu samo djeca, čak smo i mi odrasli jako uplašeni.

„Razrednici su to dosta dobro riješili, odmah su objavili fotografije djece iz roditeljske grupe, rekavši da su djeca na sigurnom i da su već zaključala vrata, tražeći roditelje da dođu po njih."

Kina je doživjela niz napada nožem posljednjih mjeseci. Prošlog maja, muškarac je nožem ubio dvije osobe i ranio 21 osobu u bolnici u južnoj provinciji Yunnan.

U avgustu prošle godine, dvije osobe su poginule, a sedam je povrijeđeno nakon što je muškarac sa historijom mentalne bolesti napao ljude nožem u stambenoj četvrti u također Yunnan-u.

U julu te godine šest osoba, uključujući troje djece, ubijeno je nožem u vrtiću u jugoistočnoj provinciji Guangdong.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo