23.06.2020 / 14:41 Politika - Izvještaj o radu Vlade

Novalić: U 2019. povećan broj zaposlenih, plate i penzije, suficit 78 miliona KM

Novalić: U 2019. povećan broj zaposlenih, plate i penzije, suficit 78 miliona KM
Foto: Vijesti.ba
U toku je online sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koju iz sjedišta Federalnog parlamenta, vodi predsjedavajući tog doma Mirsad Zaimović.

Godišnji izvještaj o radu Vlade FBiH zastupnicima je podnio premijer Fadil Novalić.

- Strateški ciljevi i programi koje je Vlada FBiH implementirala u 2019. godini, vezani su za usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, očuvanje makroekonomske stabilnosti i jačanje budžetske odgovornosti, ekonomske reforme, unapređenje poslovnog ambijenta, izgradnju i rekonstrukciju transportne, energetske i okolišne infrastrukture, nastavak reformi pravosuđa i javne uprave, zdravstva i socijalnog sektora, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanje saradnje s organizacijama civilnog društva, zaštitu od diskriminacije, te jačanje regionalne saradnje i koordinacije između kantona, rekao je Novalić u uvodu.

On je naveo da je Vlada FBiH u 2019. godini poduzela niz aktivnosti kako bi osigurala i poboljšala stanje pojedinih oblasti, te omogućila provođenje ciljeva i prioriteta zacrtanih Programom rada Vlade FBiH za 2019. godinu.

- U izvještajnoj godini, federalna ministarstva su uradila 70 zakona (44 usvojeno na Vladi), 6 uredbi (80% završeno), 23 odluke (22 usvojene na Vladi), 37 pravilnika (19 usvojeno na Vladi), 2 strategije (1 usvojena na Vladi) i 14 ostalih dokumenata (uputstva, budžet, PJI, akcioni planovi, procedure, sporazumi, programi, planovi itd.), saopćio je Novalić i dodao:

- Također želim istaći da je Vlada FBiH usvojila i Socioekonomske reforme u BiH za period 2020-2022. godina i trenutno smo u finalnoj fazi izrade akcionog plana za implementaciju svih mjera i aktivnosti. Ovaj akcioni plan će uključivati, naravno, i mjere iz Programa ekonomske stabilizacije i oporavka, koje još nisu obuhvaćene datim akcionim planom.  

Iz Izvještaja o radu Vlade FBiH za 2019. godinu izdvojio je donošenje Nacrta zakona o Ustavnom sudu Federacije BiH; Nacrta zakona o suzbijanju organiziranih oblika kaznenih djela korupcije, organiziranog kriminala, terorizma, međukantonalnog kriminala; Nacrta zakona o advokaturi; Nacrta Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije; Nacrta zakona o likvidacijskom postupku; Nacrta zakona o izmjeni Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku; Nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o prekršajima; Nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o registraciji poslovnih subjekata u Federaciji BiH; Zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2020. godinu; Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima; Budžet FBiH za 2020. godinu; Zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH; Zakona o registru financijskih izvještaja; Zakona o doprinosima; Zakona o porezu na dohodak; Zakona o obveznim osiguranjima u prometu; Prednacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima u Federaciji BiH; Zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca; Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite; Prijedloga zakona o slobodnim zonama u FBiH; Izrada Zakona o dopuni Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta u FBiH; Izrada Zakona o koncesijama FBiH; Izrada Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo; Izrada Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova; Izmjene i dopune Zakona o vodama a uz transpoziciju zahtjeva EU direktive o upravljanju poplavnim rizicima; Zakona o šumama; Izrada Zakona o reproduktivnom materijalu šumskog drveća; Izrada Nacrta Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva; Izrada Prijedloga Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima; Prijedloga Zakona o zaštiti okoliša; Nacrta Zakona o zaštiti zraka Federacije Bosne i Hercegovine; Nacrta Zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost; Zakona o turizmu u FBiH; Zakona o boravišnoj taksi i Zakona o ugostiteljstvu u Federaciji BiH.

- Zbog trenutka u kojem se nalazi naša ekonomija, želim, još jednom, istaći da je Vlada FBiH usvojila amandmane na Prijedlog zakona o doprinosima, te amandmane na Prijedlog zakona o porezu na dohodak, koji za cilj imaju „čišćenje sistema“, te povećanje stepena troškovne konkurentnosti privrede, poručio je Novalić.

On je dodao da Zakon o doprinosima predviđa smanjenje zbirne stope doprinosa sa 41,5 and 32,5%, dok Prijedlog zakona o porezu na dohodak predviđa nultu stopu poreza na sav dohodak do 800 KM mjesečno, dok će sva razlika iznad tog nivoa dohotka, biti oporezovana za stopom od 13%.

- Bilo bi poželjno usvojiti ova zakonska rješenja u što kraćem roku, da bi mogla stupiti na snagu 1.1.2021. godine. Ovi zakoni su također navedeni kao prioritet u svim dokumentima (Socioekonomske reforme u BiH za period 2020-2022. godina, Program ekonomske stabilizacije i oporavka za period 2020-2021. godina, Pisma namjere sa MMF-om, Program rada Vlade FBiH). Usvajanjem ovih zakonskih rješenja automatski povećavamo stepen konkurentnosti, unapređujemo poslovni ambijent, te djelujemo na smanjenje neformalnog sektora ekonomije. Unapređenje poslovnog ambijenta i povećanje stepena troškovne konkurentnosti privrede će biti od krucijelnog značaja za alternativne lance snabdijevanja, koji će se u određenom obimu, nesumnjivo, seliti i prema Istočnoj Evropi i Balkanu, rekao je Novalić.
 
Premijer je dodao da je Vlada utvrdila i Prijedlog Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koji uz niz drugih prava predviđa i egzistencijalnu naknadu za demoblisane borce koje nemaju nikakviih primanja.

- Utvrđen je Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u FBiH. Reforma sektora zdravstva je od posebno značaja i kao takva prepoznata je u dokumentu Socioekonomske reforme u BiH za period 2020-2022. godina, ali i u Program ekonomskih reformi, kao i u Programu rada Vlade FBiH, rekao je Novalić  

Dodaje da je u 2019. godini ekonomija Federacije Bosne i Hercegovine zabilježila je realan rast od 2,3% i dosegla obim od 23 milijarde KM ili 10.543 KM po stanovniku.

- U suštini, ovaj rast je dobrim dijelom reflektovan i rastom prihoda od direktnih poreza i doprinosa od oko 2,2%, odnosno u 2019. godini prikupljeno je nešto više od 5,3 milijardne KM, što je za oko 118,1 milion KM više nego u 2018.oj godini. Broj zaposlenih se povećao za 10.529 i dosegao 535.937. Stopa nezaposlenosti se smanjila sa 19,2% na 18,4%, naveo je Novalić i dodao:

- Prosječne neto plaće su se povećale za 4,8% i dosegle 958 KM a usljed zakonom predviđenih povećanja penzija, prosječne penzije su se povećale za 4,3%.  Kao posljedica dobrog upravljana budžetima javni dug FBiH se smanjio za 1,6%.  Broj turističkih noćenja u Federaciji porastao je 13,3%. Što se Budžeta FBiH tiče, od planiranih 360 miliona KM kratkoročnih vrijednosnih papira, emitovali smo samo 20 miliona KM. Ovo ukazuje na visok stepen likvidnosti budžeta. A godinu smo završili sa finansijskim rezultatom od plus 78 miliona KM, odnosno sa suficitom od 78 miliona KM.

Vlada Federacije BiH je usvojila Izvještaj o radu Vlade Federacije BiH za 2019. godinu na 211 sjednici koja je održana 28.02.2020. godine.

- Ukupan procenat izvršenja planiranih aktivnosti na nivou Vlade Federacije BiH u 2019. godini iznosi 88%. Mišljenja sam da je Izvještaj o radu Vlade Federacije BiH za 2019. godinu na zadovoljavajući način usklađen sa Uredbom o planiranju i izvještavanju, te da u cjelosti odražava rad Vlade FBiH u izvještajnom periodu. Stoga predlažem Parlamentu da ga usvoji, naveo je Novalić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo