22.06.2020 / 09:49 Politika - Banja Luka

Parlament RS sutra o zaštiti prava SPC-a u Crnoj Gori

Parlament RS sutra o zaštiti prava SPC-a u Crnoj Gori
NSRS / Vijesti.ba
Sjednica Narodne skupština Republike Srpske (NSRS) bit će nastavljena sutra u Banjoj Luci razmatranjem "deklaracije o zaštiti prava Srpske pravoslavne crkve (SPC) na slobodno ispovijedanje vjere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori".

Taj dokument, po hitnom postupku, predložili su poslanici vladajuće većine u entitetskom parlamentu.

U predloženoj deklaraciji pozivaju vlasti u Crnoj Gori da poštuju odredbe Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i  osnovnih sloboda, te, kako se navodi, prestanu sa pokušajima „nasilnog otimanja crkava, manastira i imovine SPC u Crnoj Gori..., kao i da dijalogom sa SPC-om traže, u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore, rješenje ovog problema.

Konstatuje se da je usvajanje “spornog Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica, SPC u Crnoj Gori dovelo u neravnopravan položaj u odnosu na ostale vjerske zajednice“, te da državljani Crne Gore i pripadnici crnogorske nacionalne manjine u RS i Bosni i Hercegovini uživaju sva ustavom zagarantovana prava i zaštitu, bez ijednog primjera diskirminacije na nacionalnoj osnovi".

Na dnevnom redu nastavka sjednice Narodne skupštine RS su prijedlozi zakona o električnoj energiji, o visokom obrazovanju, zaštiti mentalnog zdravlja te, između ostalog, izmjene i dopune Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

U prvom dijelu ove sjednice usvojen je Programa rada parlamenta, odluke o zaduženjima RS te zakoni iz oblasti obrazovanja.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo