09.06.2020 / 15:21 Svijet - Generalni sekretar

Stoltenberg: NATO je garancija mira u Evropi

Stoltenberg: NATO je garancija mira u Evropi
Foto: Vijesti.ba

Korona virus demonstrirao je potrebu za sigurnošću koja nije isključivo vojna, poručio je Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, na online konferenciji “NATO 2030” na kojoj je predstavio ideju jačanja NATO alijanske u svijetu nakon pandemije korona virusa, prenose Vijesti.ba.

Stoltenberg je istakao da je ovo prilika da se vidi gde će Alijanska biti za 10 godina i izrazio potrebu za jačanjem saradnje u cyber prostoru, kao i za kontrolom globalnog naoružanja, prenosi Demostat.

Prema njegovim riječima NATO mora ostati vojno jak, ali je to samo dio odgovora te da se NATO mora koristiti više politički, a sve slabotsti iznijeti na zajednički sto.

“Moramo još više sarađivati sa istomišljenicima, sa Australijom, Japanom i Južnom Korejom, kako bismo izgradili svijet na slobodi i demokratiji, a ne nasilju”, rekao je Stoltenberg, dodajući da su upravo izazovi sa kojima će se NATO suočavati u narednoj deceniji osiguravanje slobode, demokratije i vladavine prava, jer to članice NATO-a čini jakima kao nacije, ali i NATO kao alijansu.

Na pitanje da li NATO vidi Kinu kao novog neprijatelja, odgovorio je da Kina nije neprijatelj, ali da ona sve više mijenja odnose snaga u svijetu.

„Kina postaje najveća ekonomija u svijetu. Oni mnogo ulažu u nove tehnologije. Zato je bitno da Amerika i Evropa rade zajedno. Sve to predstvlja prijetnju za NATO i zato mi moramo da budemo još jači i da se razvijamo kako bismo parirali tome“, rekao je Generalni sekretar NATO.

On je izrazio nadu da će se postići stepen saradnje sa Evropskom unijom u narednoj deceniji, ali da EU ne može da zamijeni NATO.

“Možemo da radimo zajedno i da se dopunjujemo. Mir nije bio normalna stvar u Evropi prije uspostavljanja Alijanse prije 70 godina, zato je bitno da NATO, kao jaka alijanska, održava mir i slobodu”, naglasio je Stoltenberg.

On je istakao da pored vojnih prijetnji, Alijansa je suočena sa opasnostima poput pandemije, cyber prijetnji, ali i propagande i širenja lažnih vijesti.


Stoltenberg je poručio da Rusija nastavlja svoje vojne aktivnosti i koristi snagu protiv svojih komšija, dodajući da je Rusija ipak komšija i da vjeruje u dijalog sa njima, kao i da je moguće sklopiti dogovor sa Moskvom.

“Moskva ne treba da sumnja u spremnost NATO-a da zaštiti svoje saveznike, ali Alijansa će nastaviti da sarađuje sa Rusijom i da radi na kontroli naoružanja”, zaključio je Generalni sekratar NATO-a Jens Stoltenberg.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo