18°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 25°C
Bihać 19°C

14.05.2020 / 19:28 BiH - Saopštenje za javnost

GS: Ćutanje na najavljenu misu je saučesništvo

GS: Ćutanje na najavljenu misu je saučesništvo
Foto: Vijesti.ba

GS poziva sve aktere u političkom i javnom životu u BiH da dignu glas  protiv najavljene relativizacije Holokausta i ustaškog NDH genocida.

Posebno pozivamo uzoritog kardinala Puljića da ponovo razmotri planove koji uznemiravaju ogromnu većinu građana Sarajeva i BiH.

Pozdravljamo stavove predstavnika SPC, IZ i jevrejske zajednice u BiH, kao i stavove predstavika SAD i Izraela koji izražavaju zabrinutost najavljenim dogadjajem.

Oni koji omogućuju oživljavanje NDH ideologije moraju biti odgovorni za virus zla koji može da nanese štetu ne samo drugome već i onima koji ga oživljavaju.

Ljudi su zabrinuti za svoju budućnost, napuštaju ognjišta. Prizivati prošlost kojom obiluje beznađe, podjela i zločin je neodgovorno. Mi vjerujemo da su i katolici i Hrvati svojim bićem anifašisti i zašto ih izjednačavati sa vojnicima NDH?

Amnestirati fašiste povijesne odgovornosti a svaliti je na antifaštički narod katolika i Hrvata – zločin je i nad poviješću i nad 
budućnošću. Opasan, nemoralan i protupovijesan i zato pozivamo državne organe Republike Hrvatske da odustanu od najavljenog pokroviteljstva na teritoriju suverene države BiH.

Mi iz GS pozivamo predstavnike stranih ambasada koji još uvijek nisu izrazili svoj stav o ovom događaju da se jasno očituju o najavljenoj misi u subotu.

Ćutanje ćemo smatrati saučesništvom.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo