15°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

28.04.2020 / 21:35 KORONAVIRUS - Tehničke smetnje

Nije uspio pokušaj ruske opozicije da održi protest putem interneta

Nije uspio pokušaj ruske opozicije da održi protest putem interneta
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

RUSKA opozicija organizirala je internetski protest koji je bio obilježen nemalim tehničkim teškoćama, tražeći veću pomoć Kremlja u suzbijanju epidemije novog koronavirusa.

Protest, objavljen na YouTubeu, sastojao se od govora opozicionih čelnika, stručnjaka i predstavnika civilnog društva koji su se snimali kod kuće. Glasoviti ruski reper Noize MC otpjevao je nekoliko pjesama.

No početak videosnimke obilježili su veći tehnički problemi - govornike se nije čulo - a broj istodobnih gledatelja se u jednom trenutku popeo na oko 5.000.

Organizator protesta bio je pokret "Njet!" ("Ne!") koji se protivi ustavnoj reformi za koju se zauzima predsjednik Vladimir Putin i koja mu treba omogućiti još dva mandata.

Putin je "ostarjeli diktator koji se očajnički drži vlasti", rekao je novinar i opozicioni gradski vijećnik Ilja Azar, jedan od organizatora skupa na mreži.

Opozicioni predstavnik Dmitrij Gudkov, jedan od sudionika, morao je ponoviti govor zbog nestanka tona. "U svim europskim zemljama (...) država troši stotine milijardi kako bi spasila svoje građane, mala i srednja poduzeća", upozorio je u ponovljenom nastupu.

"U Rusiji je obratno", dodao je Gudkov.

Sudionici protesta tražili su ujedno više sredstava za ruski medicinski sektor koji je u Moskvi, glavnom žarištu epidemije u Rusiji, uspješan ali je puno slabiji u unutrašnjosti.

Vladimir Putin je u utorak izjavio da u Rusiji još nije dosegnut vrhunac epidemije ali da razmišlja o postupnom ukidanju karantene od 12. maja.

Najnoviji podatci objavljeni u utorak pokazuju da je novim koronavirusom zaraženo 93.558 ljudi u zemlji a 867 je umrlo.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo