3°C
Mostar 10°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

06.04.2020 / 13:50 KORONAVIRUS - Čitluk

Jurić: Pod nadzorom dva samostana, "Majčino selo" i gospodarski subjekt

Jurić: Pod nadzorom dva samostana, "Majčino selo" i gospodarski subjekt
Foto: FENA

Na području općine Čitluk jučer je testirano 38 osoba, a koronavirus je potvrđen kod dvije. Jedan slučaj veže se za jedan gospodarski subjekt, a drugi je lokalna transmisija gdje ima pet izoliranih kontakata, i danas se nad njima provodi testiranje.

Ove informacije danas je na konferenciji za novinare iznijela epidemiologinja ZZJZ FBiH Andrea Jurić, koja je od 4. aprila zajedno s timom higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Čitluk, zadužena za provođenje svih epidemioloških mjera u cilju suzbijanja epidemije na području te općine.

Prema njenim riječima, spomenuti gospodarski subjekt do sada ima troje pozitivnih i to je klaster koji se veže s uvozom oboljelog iz Osijeka. Inače, ovaj gospodarski subjekt ima 26 uposlenih i svi oni su zatvoreni u upravnu zgradu objekta.

- Zajedno s njihovim članovima porodica i kontaktima, stavili smo pod nadzor ukupno 84 osobe. Za taj gospodarski subjekt vezana su i dva slučaja sekundarne transmisije među članovima porodica, koji su svi izolirani - kazala je Jurić.


Podsjetila je i na još jedan slučaj koronavirusa od ranije, a radi se o uvezenom slučaju iz SAD-a. Svi kontakti te osobe i njena rodbina pod sanitarnim su nadzorom.

Jurić također podsjeća da su u čitlučkom samostanu Miletina smještene 23 časne sestre i jedan svećenik, od kojih je jedna hospitalizirana, dok su ostali pod nadzorom.

Samostan u Međugorju, kako je rekla, ima dva objekta - u jednom je smješteno sedam časnih sestara, od kojih su sve testirane i jedna je pozitivna, a u drugom je 14 svećenika, od kojih su svi testirani i negativni su svi osim jednog koji je hospitaliziran i u težem je stanju.

Kada je u pitanju Ustanova za predškolski odgoj i socijalnu skrb "Majčino selo", u njoj ukupno ima 27 štićenika i 61 uposlenika i svi su pod sanitarnim nadzorom. A od danas će pod sanitarni nadzor biti uključene i njihove porodice. Dosad su zabilježena četiri pozitivna štićenika i jedan uposlenik.

- Uspjeli smo da smanjimo brzinu obolijevanja u HNK i u FBiH generalno. Imamo linearan trend obolijevanja koji se smanjio. Međutim, danas primjećujem novi trend, naročito u HNK - povećan saobraćaj i broj ljudi na ulicama. I da znate - kada za 15-20 dana od današnjeg dana bude povećan broj oboljelih, bit će to rezultat vaših aktivnosti na terenu - poručila je Jurić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo