3°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

28.03.2020 / 13:30 KORONAVIRUS - 45 testiranih

Krizni štab HNK: U zadnja 24 sata sedam zaraženih

Krizni štab HNK: U zadnja 24 sata sedam zaraženih
Foto: Vijesti.ba
Na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona sedam testiranih osoba tokom posljednja 24 sata bilo je pozitivno na koronavirus.

Pet oboljelih je sa područja Širokog Brijega, a po jedno iz Konjica i Ljubuškog.

U HNK-a je dosad evidentirano 33 oboljelih, od kojih 22 u Konjicu, desetoro u Mostaru, te jedan u Čitluku. Na Odjelu za Covid 19 SKB-a u ovom trenutku liječi se 11 bolesnika, među kojim petoro koristi respirator. Dvoje se prema riječima doktora Nermina Avdića oporavlja i uskoro bi se moglo potpuno izliječiti.

Avdić je zahvalio savjesnim građanima, kazavši da se uglavnom pridržavaju mjera, te kako je ostanak kućama jedini način odbrane od virusa. Pohvalio je i doktoricu Lazarević iz Konjica koja iz samoizolacije telefonski koordinira timom u ovom gradiću.

- Dodatno ćemo pojačati kadar u Konjicu nakon što smo riješili izostanak epidemiologa. Nadam se da ćemo uspostaviti kontrolu nad širenjem virusa, rekao je.

Od jučer je izdano još 31 rješenje o samoizolaciji, a od početka vanrednog stanja u ovom kantonu ovakvih rješenja ukupno je izdano 1431. MUP HNK-a proveo je 830 kontrola, a tokom posljednja 24 sata evidentirana su tri prekršitelja, i to dva u Mostaru i jedan u Konjicu.

Policijski sat prekršilo je šest lica, pet u Mostaru i jedno u Konjicu. Glasnogovornik Kriznog štaba Pero Pavlović rekao je da je situacija u Konjicu ozbiljna, te da se čine dodatni napori kako bi ova Općina uskoro dobila neophodan stručni kadar.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo