19.03.2020 / 15:18 BiH - Migrantska kriza

Već sutra postavljanje vodovodnog i rasvjetnog sistema na lokalitetu Lipa

Već sutra postavljanje vodovodnog i rasvjetnog sistema na lokalitetu Lipa
Foto: FENA - Vijesti.ba

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić istakao je da će već sutra biti postavljeni vodovodni i rasvjetni sistemi na lokalitetu Lipa, ali i ponovio da Grad Bihać ne može sam osigurati formiranje šatorskog naselja i adekvatnu brigu o migrantima koji bi eventualno bili izmješteni iz središta grada.

- Osigurali smo agregat, tragamo i za šatorima i zaista ćemo uraditi sve što je u našoj moći. Pokušavam osigurati podršku Evropske komisije i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), jer bez njih to neće moći funkcionirati na odgovarajući način. Nadam se kako će se u rješavanje ovog problema hitno uključiti i sve nadležne institucije Bosne i Hercegovine. Jednostavno, potrebna nam je pomoć sviju - kazao je Fazlić.

Dodao je i kako je neozbiljno tretirati trenutnu situaciju i opasnost od koronavirusa u državi, a da se ne tretira problem skoro 2. 000 migranata koji borave na ulicama i napuštenim objektima u Bihaću.

- Ograničavamo kretanje i aktivnosti građana Bihaća i Unsko-sanskog kantona zbog prijetnje zarazom koronavirusom, a skoro 2.000 migranata hoda ulicama bez ikakve kontrole. Nadam se da će oni, bez kojih je ovo nemoguće realizirati na pravi način, napokon shvatiti gdje je žarište problema - naglasio je Fazlić.

Bihaćki gradonačelnik ponovio je i da će Grad Bihać, uz podršku kantonalne vlasti biti primoran vrlo brzo krenuti s izmiještanjem migranata bez smještaja, pa čak i ako se to bude moralo vlastitim sredstvima. Takva namjera obrazložena je potrebom pronalaska ikakvog smještaja tim ljudima, ali prvenstveno mjerama zdravstvene zaštite svih stanovnika grada na Uni.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo