12.03.2020 / 10:36 Svijet - Ministarstvo zdravstva

Španija predviđa da će epidemija koronavirusa trajati četiri mjeseca

Španija predviđa da će epidemija koronavirusa trajati četiri mjeseca
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
U Španiji, drugoj zemlji po broju oboljelih od korona virusa u Evropi nakon Italije, epidemija bi mogla potrajati četiri mjeseca, rekao je dužnosnik španske zdravstvene službe, prenose Vijesti.ba.

"Zasad uvedene mjere imat će učinak na idućih deset dana, samo kako bi se zaustavilo širenje korona virusa. No do zaustavljanja njegovog prenosa i kraja ove epidemije neće doći. U najboljem slučaju potrajat će još mjesec i pol ili dva mjeseca. Ne budu li se stvari odvijale dobro trajat će između 3 ili 4 mjeseca", izjavio je Fernando Simón, dužnosnik centra za praćenje situacije s korona virusom pri španskom ministarstvu zdravstva.

On je izašao na konferenciju za medije u Madridu nakon što od nedjelje ubrzano raste broj zaraženih osoba.

U Španiji  je u srijedu zabilježen 2.231 slučaj korona virusa. Aktivna su 1.994 slučaja nakon što su umrle 54 osobe a 183 ozdravile.

U području glavnog grada Madrida nalazi se polovica oboljelih. U srijedu su u Madridu i okolici zatvoreni vrtići, škole i fakulteti a od četvrtka će biti zatvoreni muzeji, bazeni, pozorišta, biblioteke te drugi kulturni i sportski centri.

U trgovinama kupci ubrzano kupuju hranu i druge potrepštine. Hljeb i meso su nedostajali na policama jedne velike trgovine u širem centru Madrida u 19 sati, a kupci su pojačano kupovali mlijeko i toaletni papir.

Neki zaposlenici rade od kuće nakon što je vlada pozvala kompanije da olabave radno vrijeme i omoguće rad od kuće. U onima koje to ne dopuštaju izvješene su obavijesti o oprezu.

"Na zidu nam je izvješeno upozorenje da dobro i često peremo ruke, ne kašljemo bez pokrivanja usta, te da se ne ljubimo prilikom pozdravljanja", rekla je Hini zaposlenica jedne kompanije za uvoz i izvoz kafe s šesnaestero zaposlenih.

U Valenciji je otkazan najveći lokalni festival „Las Fallas“ koji se trebao održati od 15. do 19. marta, a koji svake godine privuče hiljade ljudi iz čitave Španije. U Kataloniji su otkazani svi događaji koji okupljaju 1.000 ili više osoba. Otkazuju se sportske utakmice.

Španija je u utorak u ponoć obustavila sve letove iz Italije i prema njoj. Smatra se da se korona virus proširio u Španiju sa sjevera Italije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo