11.03.2020 / 10:42 BiH - Sastanak u Sarajevu

Bukvarević i delegacija Udruženja generala BiH: Borba za našu domovinu još traje

Bukvarević i delegacija Udruženja generala BiH: Borba za našu domovinu još traje

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević razgovarao je sa delegacijom Udruženja generala BiH o aktulenoj problematici u Bosni i Hercegovini, načinima na koje se može dati doprinos u jačanju...

... države danas kada je na sceni snažni pokušaj relativiziranja istine o njenoj odbrani, saopćeno je iz kabineta ministra Bukvarevića.

Delegaciju su činili predsjednik Udruženja general Rizvo Pleh, te generali Vahid Karavelić, Hamid Bahto, Džemal Merdan, Ismet Hadžić Mutevelija i sekretar Udruženja Sadik Klinić.

Zaključeno je da je potrebno pružiti snažniju podršku svim braniocima protiv kojih se vode određeni procesi, te istaknuto da je posebno važno na viši nivo izdići obilježavanje svih značajnih datuma i masovno se okupljati i evocirati uspomene na dane otpora.

Dogovoreno je da u narednom periodu bude upriličen sastanak sa predstavnicima Ministarstva odbrane BiH i 2. pješadijskog puka Oružanih snaga koji baštini tekovine Armije RBiH kako bi se pokušalo iznaći rješenje za određena otvorena pitanja u nadležnosti Ministarstva odbrane BiH.

Delegacija je pozdravila aktivnosti ministra i resornog ministarstva u prethodnom periodu te su iskazali zahvalnost za izuzetno dobru i uspješnu saradnju na brojnim projektima. Posebno su pozdravili vraćanje isplatnog koeficijenta za oko 11.800 bivših oficira i podoficira kojima je on bio nepravedno umanjen.

Govoreći o problemima unutar boračke populacije, članovi delegacije su kazali kako je mnogo toga učinjeno ali da tako treba nastaviti i budućnosti jer su branioci najzaslužnija kategorija građana za sve što danas imamo. Osuđeni su svi pokušaji izjednačavanja žrtve i agresora te relativiziranja istine o herojskoj i časnoj odbrani BiH.

Delegacija je još jednom potvrdila punu podršku jačanju BiH kroz sve dostupne mehanizme, te su podsjetili da su generali i danas uz domovinu isto kao i kad je to bilo najpotrebnije, navodi se u saopćenju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo