1°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 2°C

05.03.2020 / 15:54 BiH - Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Komšić: Dodik mora razumno sagledati okolnosti i da angažiramo OSBiH

Komšić: Dodik mora razumno sagledati okolnosti i da angažiramo OSBiH
Foto: Vijesti.ba

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekao je za "Avaz" da član Predsjedništva Milorad Dodik mora razumno sagledati okolnosti u vezi s angažiranjem pripadnika Oružanih snaga BiH na granici ukoliko to urade susjedne zemlje.

- Odbijanjem angažiranja Oružanih snaga BiH na granici Dodik preuzima sve eventualne posljedice migrantske krize i eventualnog novog priliva migranata. To je potpuno neodgovorna politika prema svim građanima, pa i onima u entitetu RS. Ukoliko situacija eskalira, možemo to pitanje ponovo staviti na dnevni red, što bi bilo u interesu svih. Ne bi bilo dobro i nema nikakvog razloga da gospodin Dodik nastavi s politikom bespotrebnog kontriranja. Vjerujem da je svjestan toga i da će kao razuman čovjek sagledati okolnosti - kazao je Komšić u izjavi za "Avaz".

Prethodno je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio da je Predsjedništvo BiH već odlučivalo o angažiranju Oružanih snaga BiH na granici zbog migrantske krize, da je ta inicijativa odbijena i da se po tom pitanju ništa nije promijenilo.

- Odluka je ranije donesena i ona je na snazi. Pitanjima migranata se treba pozabaviti na drugačiji i ozbiljniji način - rekao je Dodik.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić danas je ponovio kako zagovara, traži i lobira angažiranje pripadnika Oružanih snaga BiH na granicama, ali da jedino Predsjedništvo BiH može donijeti tu odluku.



(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo