04.03.2020 / 17:03 Politika - Sastanak sa sindikatima

Tegeltija poručio da prepoznaje probleme zaposlenih u državnim institucijama

Tegeltija poručio da prepoznaje probleme zaposlenih u državnim institucijama
Zoran Tegeltija / Vijesti.ba
Predsjednik Sindikata uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ana Mrnjavac izjavila je Srni da je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, kao ekonomski ekspert, prepoznao probleme sa kojima se suočavaju zaposleni ...

... u institucijama BiH i sazvao sastanak sa predstavnicima tri sindikata koji je ispunio njena očekivanja.

"Sastanak koji je organizovao predsjedavajući Tegeltija sa predstavnicima sindikata predstavlja novi početak otvorenih razgovora sa Vijećem ministara", naglasila je Mrnjavac nakon sastanka.

Ona je navela da je Tegeltiju, te ministre u Vijeću ministara Vjekoslava Bevandu, Fahrudina Radončića i Josipa Grubešu koji su prisustvovali sastanku, upoznala o problemima svih zaposlenih u UIO, sa akcentom na plate i naknade.

Mrnjavac je podsjetila da su osnovice za obračun plata i naknada u institucijama BiH smanjivane u dva navrata, od 2008. godine, da se plate godinama ne povećavaju i dodala da to nije slučaj u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Ona je ukazala na velike razlike u koeficijentima u UIO, jer oni iznose od jedan do 8,2 što je, kako je istakla, nedopustivo i što se mora promijeniti, odnosno smanjiti.

Mrnjavac smatra da ne samo da treba povećati plate u institucijama u BiH, već i izvršiti pravilnu preraspodjelu budžeta institucija BiH.

Prema njenim riječima, dodjela stimulacija i nagrada izazivaju nezadovoljstvo u institucijama BiH, jer pojedini zaposleni budu nagrađivani iz mjeseca u mjesec, a drugi uopšte nemaju šanse za to, a vrijedno rade.

Ona je navela da su Tegeltija i ministri saslušali njeno izlaganje i odobrili sve što je rekla.

"Sada je otvorena jedna diskusija, očekujemo da će za 10 dana biti formirano radno tijelo koje će zajedno sa predstavnicima sindikata raditi na rješavanju ovih problema. Nadam se da ćemo uspjeti stvari vratiti u normalne tokove", rekla je Mrnjavac.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija istakao je na današnjem prvom radnom sastanku sa predstavnicima sindikata na nivou institucija BiH da je novi saziv Vijeća ministara opredijeljen za socijalni dijalog s ciljem poboljšanja statusa radnika, te iskazao spremnost za otpočinjanje procesa kolektivnog pregovaranja.

On je naglasio da je neophodno da se prevaziđu nesporazumi, te da se dođe do potpisivanja opšteg kolektivnog ugovora koji predstavlja osnovu za regulisanje međusobnih odnosa i koji garantuje prava radnicima.

Razmatrajući mogućnosti iznalaženja rješenja za probleme sa kojima se susreću zaposleni u zajedničkim institucijama BiH, Tegeltija je rekao da je u ovom momentu prioritetno pitanje plata i pravednosti u njihovoj raspodjeli.

Sastanku su prisustvovali i predsjednici Sindikata samostalnih državnih službenika i zaposlenih Lejla Čopelj i Saveza sindikata policijskih organa Dragan Krvavac.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo