03.03.2020 / 12:18 Politika - Gradski odbor

SDP usvojio pet zaključaka o Mostaru: Poziv EU i OHR-u

SDP usvojio pet zaključaka o Mostaru: Poziv EU i OHR-u

SDP pozvao međunarodne institucije da pomognu oko rješenja za Mostar

Gradski odbor SDP BiH Mostar je na sjednici održanoj prije nekoliko dana usvojio pet zaključaka koje je dostavio političkim strankama i međunarodnim institucijama.

Usvojeni zaključci su sljedeći:

- Pozivamo sve parlamentarne stranke koje djeluju na području Grada Mostara da otpočnu proces novih pregovora u cilju postizanja dogovora vezano za implementaciju odluke Ustavnog Suda U 9/09 kojom su neustavnim oglašene odredbe Izbornog zakona i Ustava Federacije Bosne i Hercegovine koje se odnose na Mostar.

- Pozivamo sve parlamentarne stranke koje su pojedinačno u parlamentarnu proceduru na bilo kojem nivou uputile legislativne prijedloge koji tretiraju ovu oblast da ih povuku iz procedure jer jedini potencijal za usvajanje u parlamentu ima onaj prijedlog koji je nastao zajedničkim dogovorom svih stranaka koje djeluju u Mostaru.

- SDP se protivi predlaganju jednostranih rješenja za koje se unaprijed zna da su osuđeni na propast. Takve prijedloge SDP neće podržati jer nemaju realne šanse da budu usvojeni, a služe isključivo za promociju stranaka i u populističke svrhe.

- Pozivamo predstavnike Delegacije EU i Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH da u cilju ozbiljnosti i transparentnosti procesa budu inicijator i medijator novih pregovora lokalnih odbora parlamentarnih stranaka.

- Sigurni smo da bi takav pristup, povlačenja jednostranih rješenja i međunarodna medijacija u razumnom roku rezultirali postizanjem „Mostarskog dogovora“ za održavanje izbora u Gradu Mostaru 2020. godine.

 

Navedeni zaključci su dostavljeni svim ograncima parlamentarnih političkih stranaka koje djeluju na području Grada Mostara, kao i Delegaciji EU i Uredu visokog predstavnika (OHR) u BiH.


(Vijesti.ba )

Izdvajamo