03.03.2020 / 11:54 Politika - Skupština KS

Nenadić: Ova vlada neće voditi osvetničku ni svađalačku politiku

Nenadić: Ova vlada neće voditi osvetničku ni svađalačku politiku
Foto: Avaz - Vijesti.ba

Mandatar za novog premijera KS Mario Nenadić obratio se jutros zastupnicima u Skupštini KS, kojima je predstavio planove rada nove Vlade KS.

- Nova Vlada radit će brzo i „u hodu“ rješavati određena urgentna pitanja, ali će istovremeno pokrenuti odnosno nastaviti s radom na sistemskim preslaganjima nagomilanih problema u Kantonu - kazao je Nenadić na početku svog obraćanja.

U svakom resoru, kako je naveo, izvršen je „blic“ pregled realiziranog u godini mandata trenutne Vlade „i spremni smo sve pokrenute pozitivne procese podržati, dodatno unaprijediti i ubrzati. Istovremeno, imamo puno novih ciljeva i usaglašenih prioriteta, želimo ih što prije dati u realizaciju“

- Vrijeme koje je pred nama želimo iskoristiti da damo doprinos, prije svega ubrzanju europskog puta Bosne i Hercegovine, pa time i Kantona Sarajevo, ali ne deklarativno, nego kroz stvaranje uvjeta za ostvarivanje širokog spektra konkretnih mjera i aktivnosti na zaštiti i ostvarivanju ljudskih prava i sloboda, koje danas uživaju građani Unije, a nažalost u Bosni i Hercegovini vidljivi su uglavnom na kratko i obično u vrijeme izbornih i drugih promotivnih kampanja - naglasio je Nenadić.

Članovi buduće Vlade Kantona, navodi, spremni su svo svoje iskustvo staviti u funkciju unapređenja života i standarda svih nas, građana KS, a posebno mladih.

- Bit ćemo snažan vjetar u leđa europskim integracijama i razvijati naš grad, Kanton i domovinu Bosnu i Hercegovinu, kao prostor tolerancije, suživota i nade - istakao je Nenadić, prenose Vijesti.ba.

Obećao je da će nova Vlada nastaviti da razvija i promovira tradiciju i običaje svih naših naroda, njihovu vjeru i kulturu, i istovremeno će njegovati naše zajedničke vrijednosti i uporno tražiti puteve za vraćanje međusobnog povjerenja.

Pri tome, čuvat ćemo i jačati sjećanje na sve naše žrtve, na ubijenu djecu i civile Sarajeva, veliki broj nestalih i ranjenih i na višegodišnju opsadu i patnju našeg grada i Kantona - dodaje Nenadić.

Kada su u pitanju načela i pravci rada i djelovanja Vlade KS, naveo je kako će to biti zakonitost, zaštita javnog interesa, transparentnost i borba protiv korupcije, ravnopravnost i jednakost pred zakonom, zaštita manjina svih vrsta i tzv. „isključenih“ grupa, savjesnost i odgovornost.

- Ova Vlada neće doprinijeti neprihvatljivoj javnoj retorici, niti će voditi osvetničku ni svađalačku politiku. Dobili smo legalnu priliku i skupa sa svima Vama želimo je iskoristiti u službi boljitka svih nas u Kantonu Sarajevo i BiH. Budite sigurni da ni jednu ružnu i neprimjerenu riječ nećemo uputiti našim prethodnicima niti saradnicima, jer time samo umanjujemo šansu da uradimo nešto dobro i očekivano za naše narode i građane i za generacije koje dolaze - potcrtao je Nenadić.

Mandatar za novog premijera KS najavio je da će Vlada raditi timski, te da će je vodit dovoljno decentralizirano, što bi značilo da će svaki ministar u okviru propisanih pravila, imati tačno onoliko slobode u postupanju koliko je usaglašeno i utvrđeno važećim propisima, usvojenim budžetom i zaključcima Vlade i Skupštine.

- Svoj posao ćemo obavljati profesionalno, sa stručnim službama i zaposlenim državnim službenicima i namještenicima, s ciljem što efikasnijih rezultata, koji u konaĉnici, moraju biti mjerljivi i vidljivi - jasan je Nenadić.

Međunarodnim organizacijama i institucijama obećao je i ujedno od njih zatražio maksimalnu saradnju i dogovaranje oko ubrzane realizacije međunarodnih dokumenata, ugovora i projekata, kao i oko uspostave najboljih puteva i praksi za naše europske integracije u skladu sa ključnim Prioritetima iz mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji.

- Kao što vidite, pored zaštite interesa konstitutivnih naroda i grupe ostalih, kroz prizmu ostvarivanja prava i interesa svih stanovnika Kantona i njegovih posjetitelja i gostiju, radit ćemo posvećeno i na posebnom tretmanu i zaštiti manjina svih vrsta, jer u dugogodišnjoj neravnopravnoj borbi za „mjesto pod suncem“, ovi „slabiji“ su postali dodatno „nevidljivi“ - potcrtava Nenadić.

Naglasio je da će biti donesene nove razvojne strategije ili dorađivane već postojeće, a u tom pravcu na raspolaganju će biti i pomoć od brojnih međunarodnih organizacija i fondova, prenose Vijesti.ba.

- Struka i strategije, razvojni planovi gdje god ne postoje, treba ih osigurati. Ad hoc rješenja su nas i dovela do stanja u kojem je društvo danas. Jasno nam je da je rad na sistemskim rješenjima skup, da ne daje vidljive rezultate odmah, ali bez vizije i strategija, neće biti značajnih iskoraka i aktivnosti će davati samo trenutne rezultate bez trajnih i perspektivnih rješenja za generacije koje dolaze iza nas - rekao je između ostalog Nenadić.

Njegov kompletan ekspoze pročitajte ovdje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo