13.02.2020 / 17:12 Politika - Predsjednik HDZ-a BiH

Čović: BiH treba što prije zaživjeti kao suveren prostor

Čović: BiH treba što prije zaživjeti kao suveren prostor
Foto: Fena / Vijesti.ba
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović današnji sastanak s delegacijom SNSD-a u Istočnom Sarajevu, predvođenu predsjednikom Miloradom Dodikom, ocijenio je operativnim i sadržajnim, te za naredni period najavio mnogo češće susrete rukovodstava dvije stranke.

- Primarno sam želio da se upoznam s odlukama koje su donijeli predstavnici srpskog naroda u BiH, da vidimo kako u svemu tome razumjeti odnose koje imamo. Čini mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcioniranja svih institucija u BiH, iako neke od njih funkcioniraju - rekao je Čović na konferenciji za novinare.

Sve skupa to nas je u posljednjih godinu i po dana, kaže Čović, jako udaljilo od svih integracijskih ambicija koje smo nekad imali, iako je on, kako je naveo, možda jedan od rijetkih koji vjeruje da taj integracijski kapacitet postoji.

Delegaciju SNSD-a je, dodaje, upoznao o tome šta HDZ BiH u posljednje vrijeme radi s partnerima kako bi se riješilo pitanje izbornog zakonodavstva, ali i održavanja lokalnih izbora u Mostaru.

- Kako da na izborima 2022. godine nemamo mogućnost negiranja konstitutivnosti, legitimnog predstavljanja... I uglavnom oko tih stvari imamo suglasje, imali smo ga i dosad i mi ćemo trebati intenzivno komunicirati u vremenu ispred sebe kako bismo tražili odgovor - govori Čović.

Iduće će se sedmice, najavio je, sastati s liderima SDA Bakirom Izetbegovićem i SBB-a Fahrudinom Radončićem.

- Sjest ćemo kao partneri da vidimo u kojoj mjeri ta partnerstva funkcioniraju, daju li ili ne daju rezultat. U kojoj je mjeri to sve skupa smisleno, da bismo jednostavno vidjeli kako se dalje sve skupa oko ovoga ponašati. U najkraćem, jedno suglasje u razmišljanju o problemima koje danas imamo da bismo funkcionirali kao normalno uređena zemlja, da bismo imali onaj svoj legitimitet na čitavom prostoru BiH u donošenju odluka, koje bi se onda lako prepoznale i negdje vani, da zaštitimo ovaj prostor. Što prije mi zaživimo kao suveren prostor, utoliko će prije ovdje nešto početi normalno funkcionirati - naveo je Čović.

Za njega su, kaže, osnova Ustav BiH, Dejton, konstitutivnost, legitimno predstavljanje, konsenzus oko svih pitanja.

- Kad izlazimo vani zna se kako se koje pitanje dogovara - u Parlamentu, u Predsjedništvu, u Vijeću ministara, a nikako izlazak pojedinih predstavnika ili stranaka i njihov utjecaj na različite institucije, čega je svega bilo u proteklom vremenu - dodao je Čović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo