07.02.2020 / 16:43 Svijet - Katalonski regionalni čelnik

Torra: Put ka secesiji Katalonije je 'nepovratan'

Torra: Put ka secesiji Katalonije je 'nepovratan'
Quim Torra / Vijesti.ba
Katalonski regionalni čelnik Quim Torra izjavio je za Reuters u petak kako će predložiti datum referenduma o nezavisnosti u okviru razgovora sa španskom vladom, tvrdeći da je put regije ka secesiji „nepovratan“.

Katalonija je dominantna tema u španskoj politici otkako je nakratko objavila nezavisnost u oktobru 2017. Nakon referenduma koji su španski sudovi proglasili nelegalnim i koji je izazvao najveću političku krizu u tojm zemlji u posljednjim decenijama.

Torra se sastao u četvrtak sa španskim premijerom Pedrom Sanchezom, koji je odbacio svaki potez ka nezavisnosti ali je pristao održati razgovore s katalonskim čelnicima o budućnosti bogate sjeveroistočne regije.

-  Bit ćemo nezavisni. Uvjeren sam da je nezavisnost Katalonije potpuno nepovratna – izjavio je on u intervjuu u palati iz 15. stoljeća u kojoj se nalazi sjedište regionalne vlade.

Madrid je odbacio svaki referendum o nezavisnosti ili davanje amnestije za katalonske separatističke čelnike koji su osuđeni na zatvorske kazne ili su napustili zemlju nakon neuspjele objave nezavisnosti.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo