07.02.2020 / 10:57 Regija - Otvorena granica

Migranti sa srpsko-mađarskog prijelaza odvezeni u prihvatne centre

Migranti sa srpsko-mađarskog prijelaza odvezeni u prihvatne centre
Foto: RAS Srbija

Više stotina migranata koji su na graničnom srpsko-mađarskom prijelazu Kelebija-Tompa, na sjeveru Vojvodine, organizirano pokušali ući u Mađarsku odvezeni su u petak oko dva sata poslije ponoći autobusima, poslije čega je granica ponovno otvorena, javili su srpski i mađarski mediji. 

 Granični prijelaz je bio blokiran od 16 sati u četvrtak kada je pristigla prva veća skupina migranata koji su tražili ulazak u Mađarsku kako bi nastavili put ka Europi.

 Mađarske pogranične službe su, međutim, postavile visoku zaštitnu ogradu, ojačanu bodljikavom žicom, iza koje su stajali u kordonu interventni policajci, a sve je nadzirano iz helikoptera i dronovima.

 Migranti, njih oko 400 koliko ih se skupilo tijekom noći, nisu pokušavali nasilno probiti ogradu, već su mirno satima sjedili i ležali ispred barikada.

 Novinarskim ekipama nije bilo dopušteno pratiti ukrcavanje i odvoženje migranata s graničnog prijelaza, no novinar Mađarske televizije je izvijestio kako su se tijekom te akcije povremeno čuli glasniji povici, ali da ozbiljnijih incidenata nije bilo.

 Oni su odvezeni autobusima u migrantske prihvatne centre u Srbiji.

 Migranti, od kojih većina tvrdi da su Sirijci, ali i da ih ima iz Maroka, Iraka, Irana i s područja Palestinske samouprave, organizirali su se posredstvom društvenih mreža i na granični prijelaz Kelebija-Tompa došli iz nekoliko prihvatnih centara u Srbiji.

 Riječ je uglavnom o mlađim ljudima, muškarcima, ali je bilo i nekoliko obitelji s malom djecom koja su u nekoliko navrata pred mađarskom policijskom barikadom razvili transparente i uzvikivali "Open the border" (Otvorite granicu).

 Poslije njihova odvoženja granični prijelaz Kelebija–Tompa je za sav promet ponovno otvoren i radi 24 sata, prenosi Hina.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo