22.09.2024 / 19:27 Regija - Održan protest

Vijesti.ba u Loparama: Građani protiv litijuma, zdravlje prije eura

Udruženje "Pokret za Majevicu” organizovao je danas u Loparama ispred Centra za kulturu i informisanje mirni protest protiv rudarenja litujama u ovoj majevičkoj opštini.

Nekoliko stotina građana okupilo se u Loparama gdje su poručili da ne žele iskopavanje litijuma u svojoj opštini.

"Ukoliko budemo morali da odemo i ostavimo kućne pragove i ognjišta, čvrsto vas uvjeravam da nećemo, spreman sam život dati za Majevicu u borbi protiv stranih okupatora i domaćih izdajnika", poručio je Milanko Tošić, predsjednik "Pokreta za Majevicu".

Tošić je naglasio da je zaustavljanje ovog projekta važno za sve građane majevičkog kraja, posebno za djecu i mlađe generacije.

"Zdravlje naših ljudi, posebno djece i omladine ali i budućih pokoljenja za nas su svetinja, nema tog blaga ni zlata ni evra ni dolara koji mogu da budu dragocjeniji od zdravlja i svakog našeg čovjeka", rekao je Tošić.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović pozvao je majevički narod koga je nazvao slobodarskim da istraje u borbi protiv kopanja litijuma.

Skupu se obratila i Dragana Ristić koja je iskreni borac protiv litijuma, mještanka Lopara koja je nekoliko puta privođena u policijsku stanicu zbog svojih stavova o litijumu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo