03.02.2020 / 20:00 Svijet - Početak kampanje

Iowa prva glasa: Sandersu i Bidenu najveća podrška

Iowa prva glasa: Sandersu i Bidenu najveća podrška
Foto: Vijesti.ba
U saveznoj američkoj državi Iowa večeras se održavaju prvi izbori u utrci za izbor demokratskog predsjedničkog kandidata, pišu Vijesti.ba.

Prema najnovijim anketama senator iz Vermonta Bernieu Sandersu dodatno je porasla popularnost, i na nacionalnom nivou i u Iowi, prenosi Glas Amerike.

Podrška demokratskih birača u Iowi je veoma važna za dalji tok duge bitke za predsjedničku nominaciju.

Bernie Sanders nada se da će ga novi zamah koji je dobio dovesti do pobjede u Iowi.

"Kažemo – otvoreno i bez izvinjavanja – da, ova administracija će biti administracija radničke klase”, kazao je Sanders uoči odlaska u Iowu.

Sanders se nada da će u Iowi prestići bivšeg potpredsjednika Joea Bidena, koji je favorit na nacionalnom nivou. Biden odavno tvrdi da je najjači kandidat da se suprotstavi Trumpu i ujedini zemlju.

"Sljedeći predsjednik će naslijediti podijeljenu zemlju i svijet u rasulu. Uz poštovanje, neće biti vremena za obuku na poslu. On ili ona će odmah morati da znaju šta će da urade", rekao je Biden.

Warren protiv bogataša

Još jedan snažan kandidat u Iowi je senatorka Elizabeth Warren, koja obećava velike promjene.

"Ako se neka odluka donosi u Washingtonu, garantujem da je na nju uticao novac. Ako želimo da to promijenimo, ne možete da sprovodite sitne izmjene. Biće potrebna velika, strukturna promjena", smatra Warren.

Među prvih četvoro je Pete Buttigieg, bivši gradonačelnik South Benda u Indiani i relativno nova ličnost na nacionalnoj političkoj sceni.

"Vjerujem da svrha predsjedničkog položaja nije da se veliča predsjednik, nego da se osnaže i ujedine građani Amerike kako bi postizali velike stvari. Zato tražim vašu podršku", poručuje biračima Buttigieg.

Četvoro demokratskih kandidata moralo je da prisustvuje suđenju o opozivu predsjednika Trumpa u Senatu. Zato senatori Sanders, Warren, Michael Bennet iz Colorada i Amy Klobuchar iz Minnesote nisu mogli da vode kampanju u Iowi u ključnom trenutku.

"Ostaćemo u Senatu do samog kraja, slušaćemo dokaze. A mi možemo da radimo dvije stvari u isto vrijeme, ja kao mama to dobro znam", kazala je Klobuchar prije nekoliko dana.

Iako je Sandersova popularnost porasla, ankete pokazuju da će trka u Iowi biti tijesna i nepredvidljiva.

"Demokratski birači tek počinju da obraćaju pažnju i mislim da ima prostora za promjene. Birači u Iowi i širom zemlje imaju neku predstavu o kandidatima, ali će tek početi da se fokusiraju. A prvo o čemu misle je da žele da pobijede Donalda Trumpa", mišljenja je John Fortier iz Centra za dvostranačku politiku.

Zašto je Iowa toliko važna?

U Iowi živi manje od jedan posto Amerikanaca. To je ruralna država sa složenim izbornim procesom koji se temelji na biračkim skupovima (eng. caucus).

Jako je, međutim, važna za predsjedničke izbore jer glasa prva na demokratskim predizborima.

Neki kritikuju preveliku težinu koju se Iowi pridaje, jer ona ne odražava nacionalnu raznolikost. Kako izgledaju ti demokratski predizbori?

Glasanje nogama

Birači u Iowi ne glasaju tajno i ne ubacuju listiće u kutije. Okupljaju se na skupovima u crkvama, školama, knjižarama, čak i privatnim kućama. Svoju sklonost nekom kandidatu iskazuju tako što prelaze preko prostorije i fizički se grupiraju u njegovom uglu.

Glasaju dakle doslovno nogama, a proces je često haotičan i vrlo zabavan. Ko zakasni, ne može unutra. Ko ode ranije, ne može natrag. Nema glasanja u odsutnosti ili ranog glasanja.

Na demokratskim predizborima u Iowi glasaju samo registrirani članovi stranke. Obično se organiziraju dva kruga glasovanja. Nakon prvog kruga samo kandidati koji su okupili dovoljno pristaša (obično 15 posto prostorije) ostaju u igri.

Pristalice drugih kandidata mogu se u drugom krugu pridružiti onima koji su još u utrci, mogu pokušati uvjeriti dovoljno pristalica eliminiranih kandidata da im se pridruže kako njihov kandidat "vratio u život" ili se mogu suzdržati od glasanja. Takvih biračkih skupova u Iowi bude gotovo 1.700.

Ta je savezna država poznata po pristojnosti svojih građana, no tijesna utrka između Hillary Clintona i Bernieja Sandersa 2016. ipak je izazvala žestoke verbalne okršaje.

Pravila i novosti

Zbog tih napetosti Demokratska stranka u Iowi uvela je nova pravila koja bi trebala osigurati veću transparentnost. Stranka će u biračkoj noći objaviti dva nova podatka: broj pristalica svakog kandidata u prvom krugu i broj pristalica finalista u drugom krugu. U teoriji, različiti kandidati mogu biti na čelu u prvom i drugom krugu.

Nakon stručnog, neki bi rekli mutnog, izračuna, stranka će objaviti koliko je koji kandidat za predsjedničku nominaciju osvojio delegata iz države Iowe za nacionalnu konvenciju u julu.

Svaka američka savezna država će poslati svoje delegate, a onaj koji ih ima najviše odmjeriti će snage s Donaldom Trumpom 3. novembra.

Druga novost je ta da će pristalice pojedinog kandidata svoj prvi izbor zapisati na papir kako bi se omogućilo eventualno novo prebrojavanje.

Očekivani rekord

U okrugu Johnson odziv birača je tradicionalno velik i John Deeth, organizator tih biračkih skupova, očekuje rekordan broj učesnika. Na državnom nivou, moglo bi se preći broj od 240.000 demokrata koliko ih se odazvalo 2008. kada je pobijedio Obama, što je bio historijski rekord.

"Katkad mi zna biti teško kada u prostoriji u kojoj se održava birački skup vidim kako je moja stranka rastrgana", rekao je Deeth.

Zato će on i drugi organizatori prirediti "pobjedničku proslavu", ko god da bude pobjednik.

Demokratski kandidat biće formalno izabran u julu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo