22.09.2024 / 15:25 Svijet - Nakon niza napada

Netanyahu: Hezbollah je sada shvatio našu poruku

Netanyahu: Hezbollah je sada shvatio našu poruku
Foto: X.com

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je kako će Hezbollah sada "shvatiti poruku" nakon niza dramatičnih izraelskih operacija.

- Tokom proteklih nekoliko dana pogodili smo Hezbolah nizom napada koje nije mogao zamisliti. Ako Hezbolah nije shvatio poruku, obećavam vam, shvatit će je - kazao je Netanyahu.

Naveo i da su odlučni vratiti stanovnike sjevernog Izraela u njihove domove.

- Odlučni smo vratiti naše stanovnike sigurno u njihove domove. Niti jedna zemlja ne može tolerirati vatru na svoje stanovnike, vatru na svoje gradove. Ni država Izrael to ne može tolerirati - rekao je izraelski premijer.

Kao i posljednjih dana, Netanjahu obećava da će Izrael "učiniti sve što je potrebno kako bi obnovio sigurnost".

Izrael je u petak ubio vrhovne komandante Hezbolaha Ibrahima Akila (Aqil) i Ahmeda Vahbija (Wahbi), zajedno s drugim najvišim članovima, u zračnom napadu na stambenu zgradu u Bejrutu. IDF je rekao da je Akil nadgledao planiranu operaciju invazije na Galileju.

Udar je uslijedio nakon što je 30 pripadnika Hezbolaha prošle sedmice ubijeno u eksplozijama dojavljivača i voki-tokije u Libanu. Napad je pripisan Izraelu, koji to nije komentirao.

Izrael je također izveo stotine zračnih napada u posljednjih nekoliko dana, za koje vojska kaže da su ciljali Hezbolahove raketne bacače pripremljene za ispaljivanje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo