16.01.2020 / 10:43 Politika - Nakon otkazane sjednice

Brčić i Konaković: Zabrinjava izjava Čelika

Brčić i Konaković: Zabrinjava izjava Čelika
Foto: FENA - Vijesti.ba

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj je trebao biti određen datum sjednice za smjenu Vlade KS nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Također je na dnevnom redu bio i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o potvrđivanju kandidata za izbor predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS.

Sjednici je prisustvovalo 15 zastupnika, a nisu prisustvovali zastupnici stranaka SBB, DF i SDA.

Sjednicu je prekinula predsjedavajuća Skupštine KS Danijela Kristić, koja je jučer na konferenciji za medije potvrdila da je njeno imenovanje na poziciju predsjedavajuće Skupštine KS, prema mišljenju OHR-a, ustavno.

Nakon otkazane sjednice medijima su se obratili ministri u Vladi KS, koji su prisustvovali otkazanoj sjednici.

"Mi smo tu i spremni smo na sve kako bi se došlo do privremenog finansiranja, kazao je ministar finansija Amel Kovačević.

On kaže kako bi u ovom trenutku politička odgovornost trebala biti najvažnija, jer se Kanton Sarajevo kao lokomotiva razvoja države svjesno blokira.

Kada je u pitanju najava nove većine u KS da će donijeti odluku o privremenom finansiranju, Kovačević je rekao da to izlazi iz domena zakonskih okvira, te da se ne želi upuštati u komentiranje takvih najava.

Ministrica pravde Lejla Brčić je kazala da kao pravnica ne može shvatiti da neko može negirati ustav i zakon i najavljivati novu sjednicu na kojoj bi se usvojila odluka o privremenom finansiranju.

"Ono što izađe u službenim novinama, to će ova Vlada i poštovati", kazala je ministrica Brčić.

Ona je dodala kako je vrlo zabrinjavajuća izjava zastupnika SDA Mirze Čelika o tome kako su Bošnjaci najbrojniji narod u KS, te ga je upitala šta ta poruka znači Bošnjacima u RS-u. Također je kazala kako je zabrinjavajuće što Čelik negira mišljenja OHR-a.

"Neozbiljno je zašto zastupnici nove skupštinske većine ne dolaze na sjednice iako na kraju svakog mjeseca uredno dobijemo plate", kazala je ministrica Brčić.

Ministrica Brčić je kazala kako vjeruje da će se do 31. januara pronaći rješenje i donijeti odluka o privremenom finansiranju.

Ministar Malik Garibija je kazao kako Vlada ima ogroman problem oko isplate naknada civilnim žrtvama rata, jer njihove naknade ne mogu biti isplaćene dok se ne donese odluka o privremenom fibabsiranju.

"Nalazimo se u poziciji pravnog i političkog nasilja u KS. Pozivam 18 zastupnika da se vrate u svoje klupe i da se omogući usvajanje odluke o privremenom finansiranju. Ako to ne žele može se reći da oni zloupotrebljavaju civilne žrtve za postizanje svojih političkih ciljeva, i ne smijemo dozvoliti takvu vrstu vlasti. Oni negiraju Ustav i odluke OHR-a", kazao je ministar Malik Garibija.

Dopredsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković je kazao da je ponoan što je učestvovao u tome da KS prvi u državi implementira presudu Sejdić-Finci, za što ih danas zastupnik SDA Mirza Čelik optužuje.

"Imam pitanje za njegove stranačke kolege Edina Ramića, Senada Bratića i druge u RS šta misle o njegovim izjavama da većinski narod u KS može raditi šta hoće, šta to znači njima u RS. Ovo je mnogo opasnije od pitanja nove većine. Strah me je s kakvim ljudima živimo", kazao je Konaković.

Konaković je kazao da više nije sigurno da li nova većina ima tih 18 ruku, jer možda neki među njima nisu "isplaćeni" pa se lome da li će podržati.

Premijer KS Edin Forto je kazao da se mora razdvojiti šta radi zakonodavna a šta izvršna vlast.

"Vlada je uradila sve što je potrebno da vlast funkcionira. Čim je pao budžet, Vlada je održala hitnu sjednicu na kojoj je donijela odluku o privremenom finansiranju i poslala je u Skupštinu KS. Danas vidimo epilog toga", kazao je Forto.

Kada je u pitanju nametanje odluke o privremenom finansiranju, Forto je kazao da postoji mogućnost da to uradi OHR, ali da to ne bi bilo dobro.

"Problem je što je nova skupštinska većina pokrenula proces promjene vlasti ali ne žele da učestvuju u tom procesu. Ne znam zašto je to tako i šta je problem", kazao je Forto.




(Vijesti.ba )

Izdvajamo