9°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

08.01.2020 / 13:49 Svijet - Izbjegnute žrtve

Irak upozorio Amerikance o iranskim raketnim napadima

Irak upozorio Amerikance o iranskim raketnim napadima
Arhiv / Vijesti.ba
Iako je nakon iranskih raketnih napada na američke vojne baze u Iraku, iranska televizija objavila da je poginulo oko 80 američkih vojnika, za sada nema nijedan zvaničan podatak da je neko stradao.

Anonimni arapski diplomatski izvor kazao je za CNN da je Irak unaprijed upozorio SAD koje će baze biti gađane, nakon što su iranski zvaničnici prethodno proslijedili informacije susjedima.  

Zvaničnik američkog ministarstva odbrane je kazao kako su Iračani bili upozoreni od Irana da se sklone od određenih baza.

Premijer Iraka Adil Abdul Mahdi je potvrdio da je Irak primio službenu poruku od Irana malo iza ponoći i prije raketnih napada.

"Ubrzo iza ponoći od Islamske Republike Iran primili smo službenu poruku da je iranski odgovor na atentat na mučenika Qassema Soleimanija započeo ili će uskoro početi, te da će napad biti ograničen na mjesta se nalazi američka vojska u Iraku bez davanja tačnog mjesta", kazao je Mahdi.

Abdul Mahdi rekao je da su, nakon što je Irak primio informacije od iranske strane, upozorili iračke vojne čelnike "da poduzmu potrebne mjere opreza".

Rakete su pogodile Irak između 01:45 i 02:15, prema ranijoj izjavi iračke vojske.

Abdul Mahdi je uspostavio potrebne unutarnje i vanjske kontakte pokušavajući obuzdati situaciju kako se ne bi ušlo u otvoreni rat, objavio je njegov ured.

"Irak i regija bit će među prvim žrtvama. Irak odbija bilo kakvo kršenje svog suvereniteta i napade na njegovu teritoriju, vlada nastavlja napore kako bi spriječila eskalaciju. Ova ozbiljna kriza prijeti regiji i svijetu razarajućim ratom", navodi se u izjavi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo