14°C
Mostar 17°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 17°C
Bihać 13°C

26.04.2024 / 15:52 BiH - Zvanično

Otvorena Roditeljska kuća u Tuzli: Mjesto snage, nade i ljubavi

Roditeljska kuća u Tuzli, kojom upravlja Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH", danas je zvanično otvorena.

U ovoj kući boraviti će porodice djece koja se liječe od malignih bolesti u UKC Tuzla. Roditeljska kuća ima višestruk značaj za zajednicu, a posebno je važna roditeljima i djeci koji će ovdje boraviti.

"Liječenje od raka ne traje dan-dva, u pitanju su mjeseci pa i godine. Zbog toga su iznimno veliki benefiti za nas roditelje postojanje ove kuće. Djeci je važno to da su roditelji uz njih u toku liječenja koje je samo po sebi teško. Moje dijete se liječilo od 2018. do 2021. godine i moje dijete je izliječeno, ali ja nisam imala priliku imati ovakav objekat na raspolaganju, a kao roditelj liječenog djeteta ja želim da ova kuća uvijek bude prazna", kazala je Merima Mujkić, majka djeteta koje je izliječeno od karcinoma.

Roditeljska kuća u Tuzli ima kapacitete za pet porodica koje u istom trenutku mogu u njoj boravati.

"Ovdje će boraviti roditelji iz Tuzlanskog kantona, Brčkog i dijela RS. Boravak djece i roditelja je kordiniran sa medicinskim osobljem. Kada je u pitanju otvaranje kuće, malo smo kasnili zbog globalne ekonomske situacije, ali bitno je da smo na kraju bili istrajni i da smo završili", kazao je Fikret Kubat, direktor udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka".

Izgradnja Roditeljske kuće koštala je 1,4 miliona maraka. Najveći pokrovitelj je država Kuvajt.

"Mi smo svjesni ovakvih, važnih humanitarnih projekata. Želimo olakšati roditeljima čija su djeca oboljela, a djeci želimo da budu živa i zdrava. Ovo je minimum koji smo mi uradili s naše strane", kazao je Naser El-Hamed, generalni sekretar Generalnog sekretarijata vakufa Kuvajta.

Uz donatore iz Kuvajta, značajnu ulogu su imali i domaći donatori i resorna ministarstva svih nivoa vlasti.

"Mi smo našli načina da u finansijske prioritete stavimo Roditeljsku kuću u Tuzli. Izdvojili smo 300.000 KM. Ne želimo da ovo bude samo zgrada, nego da bude zaista dom za sve porodice, a posebno za djecu koja se liječe od raka. Želim da ovo bude mjesto snage, nade i ljubavi za sve one koji će ovu kuću koristiti“, istakao je Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH.

Na Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla trenutno boravi pet pacijenata koji se liječe od karcinoma. Njima i njihovim porodicama Roditeljska kuća u narednim mjesecima će biti drugi dom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo