11°C
Mostar 13°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 12°C

06.01.2020 / 20:00 Svijet - Analitičar za Vijesti.ba

Zečević: Odmazde Irana će biti, ali do rata neće doći

Zečević: Odmazde Irana će biti, ali do rata neće doći
Berko Zečević / Vijesti.ba
Likvidacijom drugog čovjeka Irana, generala Kasema Sulejmanija, SAD su željele spriječiti Iran da napadne Izrael, smatra odličan poznavalac prilika na Bliskom Istoku, vojni ekspert Berko Zečević.

- Američka strategija je bila - Izrael mora opstati - poručio je Zečević u razgovoru za Vijesti.ba, te istakao da je upravo ubijeni Sulejmani predstavljao glavnu prijetnju po Izrael, jer se nalazio na čelu iranske Republikanske garde, koja raspolaže i snažnim balističkim raketama.

Opasnost po Izrael

Sulejmani je, napominje naš sagovornik, u značajnoj mjeri doprinio tome da se stvore uslovi da Republikanska garda, koja je bila inkorporirana na ključnim mjestima u Iraku i Siriji, dođe i u zonu direktnog utjecaja na Izrael. Tu su opasnost osujetile SAD, koje su ga u Bagdadu stoga i likvidirale.

Ne treba zaboraviti, kaže Zečević, ni da je ovaj iranski general ubijen u Iraku, te se stoga postavlja pitanje šta je on to radio u drugoj državi.

- A već je dobro poznato da je on praktično organizirao vojne snage koje su bile pod direktnim političkim utjecajem Irana - riječi su Zečevića.

Prema istraživanjima Štokholmskog međunarodnog instituta za mirovna istraživanja (SIPRI), navodi ovaj vojni ekspert, iranska Republikanska garda raspolagala je balističkim raketama dometa 350 kilometara, koje su bile instalirane i u Iraku, i u velikoj su mjeri predstavljale opasnost po Izrael.

- Imajući u vidu da Iran već jako dugo vremena ima utjecaj i u Libanu, u kojem je posljednjih 6-7 mjeseci itekako zategnuta situacija, imate onda situaciju Liban - Sirija - Irak - Iran i onda tu nastaje potencijalna prijetnja da se u nekom momentu na meti nađe Izrael. A dobro je poznato da su SAD generalno garant njegove opstojnosti i da mu pružaju svu neophodnu vojnu, finansijsku i tehnološku pomoć - potcrtava Zečević.

Problem na relaciji Iran-Izrael, smatra, i dalje ostaje na snazi, prvenstveno imajući u vidu neprestane izraelske prijetnje da će bombardovati iranska nuklearna postrojenja.

Zečević ocjenjuje da je general Sulejmani pokazao visoku sposobnost objedinjavanja različitih vojnih formacija - nije sjedio u kancelariji, već je odlazio na bojište i na licu mjesta sagledavao kompletnu situaciju.

- Upravljao je Republikanskom gardom koja ima 150.000 ljudi. Pod njegovom komandom su bile i balističke rakete. Bio je ekstremno utjecajna osoba i veoma sposoban komandant. Imao je autoritet. A njegovom eliminacijom praktično se razbija sav taj koncept autoriteta - ističe Zečević.

Borba za prevlast

Ko god dođe na njegovo mjesto, mišljenja je, neće biti u stanju uspostaviti i održati takav autoritet.

- On je sve držao pod svojom kontrolom i njegovom neutralizacijom slabi se taj sistem i stvaraju pretpostavke da dođe do borbe za prevlast među pojedinim grupacijama. Samim tim ni efikasnost tog sistema neće biti onakva kakva je bila dok je on bio živ - konstatuje Zečević.

Odmazde Irana će svakako biti, tu nema nikakve dileme. I zaoštravanja odnosa na Bliskom Istoku. Ali do rata na globalnom nivou, uvjeren je Zečević, ipak neće doći.

- Pitanje je šta ko definiše pod pojmom rata. U globalnom sistemu rat između dvije države uvijek podrazumijeva i učešće kopnene vojske, a u ovom slučaju toga neće biti - ocjenjuje Zečević.

Podsjeća da je američki predsjednik Donald Trump najednom promijenio svoju prvobitnu odluku o povlačenju vojnih snaga, te najavio da će poslati između 3.000 i 3.500 dodatnih vojnika na Bliski Istok. S druge strane, irački parlament donio je odluku da se iz te zemlje moraju povući sve američke snage. Uzvratio je i Trump, koji je Iraku zaprijetio sankcijama kakve, kako je naveo, nikada nisu vidjeli.

- Imamo jako skupu zračnu bazu tamo. U nju su uložene milijarde dolara i nećemo je napustiti ako nam je ne isplate - rekao je Trump.

Zečević smatra da će američki predsjednik promijeniti svoj odnos prema Kurdima, jer će mu trebati neka vojna formacija koja bi štitila leđa američkim vojnim snagama u Siriji.

- Istovremeno, imamo tu i intenzivnu saradnju između Turske, Rusije i Irana, koja podrazumijeva smanjenje utjecaja Kurda na tom teritoriju. Prema tome, Amerikanci će ostati u Siriji i insistirati da ne mijenjaju tamošnju vojnu bazu, jer im je ona ekstremno važna - naglašava Zečević.

Na Bliskom Istoku, ponavlja naš sagovornik, svakako će doći do zaoštravanja odnosa, jer će Iran još više pomagati Jemen.

- Vjerovatno će tamo slati svoje trupe i na taj način ugroziti zonu Saudijske Arabije u kojoj se nalaze naftna postrojenja. A istovremeno može da gađa i Rijad. Lokalnih sukoba će biti, tu nema dileme. I žestokog previranja na tim prostorima. Ali globalnog rata neće - zaključuje Zečević u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo