04.01.2020 / 20:00 Politika - Razgovor za Vijesti.ba

Boris Rašeta: Kolinda i Milanović su isti prema BiH

Boris Rašeta: Kolinda i Milanović su isti prema BiH

Hrvatska sutra u drugom krugu predsjedničkih izbora bira predsjednicu ili predsjednika. Kandidati su aktuelna predsjednica i kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović i bivši premijer i kandidat SDP-a Zoran Milanović.

Politički analitičar iz Zagreba Boris Rašeta kazao je u razgovoru za Vijesti.ba kako je predizborna kampanja bila žestoka.

„Kampanja je bila pristojna ali žestoka, prljava oružja su ipak ostavljena po strani iako se katkad činilo da sve pršti od teških riječi. Zoran Millanović udarao je po Kolindi i njenim političkim i društvenim saveznicima - Milanu Bandiću, Zdravku Mamiću, HDZ-u, Sanaderu, Plenkoviću. Prema njemu, ovo je plebiscit za poštenu Hrvatsku, bez lopovluka, klijentelizma i korupcije. Kolinda je napadala Milanovića kao najgoreg premijera u povijesti, šefa najlošije vlade, neradnika i niškoristi. Po njoj, ovo je referendum za Hrvatsku zajedništva, jedinstva, itd. Milanović je apsolutno ostavio jači dojam, što je njena inferiornost dramatično naglasila“, kaže Rašeta.

Kada su u pitanju šanse za pobjedu, Rašeta ipak daje Zoranu Milanoviću nešto veće šanse.

„Milanoviću nešto malo veće. No HDZ je u mobilizaciji kakvu nikad nisam vidio - čini se da će dići na noge i novorođene, i mrtve, i dijasporu, i zatvorenike, i mornare i sve koje mogu. Koriste društvene mreže, telefone, noge, bicikle, romobile, skije, sanjke, zaprege, parobrode, sve, da dođu do zadnjeg svog glasača. Jer, ako Kolinda izgubi, ne piše se dobro ni Plenkoviću - to bi bili drugi izbori zaredom koje je izgubio, nakon evropskih, a njega ove godine čekaju i izbori za šefa stranke, i parlamentarni izbori“, predviđa Rašeta.

On dodaje da bi izbornog pobjednika na neki način mogli odlučiti i glasači Miroslava Škore iz prvog kruga.

„Njih je 400.000 i mogli bi presuditi. Čini mi se da će na vagi biti snaga HDZ-a da okrene nebo i zemlju, i raspoloženje naroda za kažnjavanjem operetne predsjednice koja je po vrlo raširenom uvjerenju sramotila i državu i narod“, ističe naš sagvornik.

Što se tiče odnosa budućeg stanovnika Pantovčaka prema BiH kao prvom susjedu, Rašeta kaže da nema neke prevelike razlike.

„I Kolinda i Milanović su po tom pitanju slični. Ni jedno ni drugo ne baštine Mesićev stav prema Bosni i Hercegovini“, zaključio je Boris Rašeta.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo