03.01.2020 / 13:22 Politika - Parlament BIH

Božović bez podrške Komisije, odluka nije obavezujuća

Božović bez podrške Komisije, odluka nije obavezujuća
Foto: Avaz / Vijesti.ba
Komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu izbora Savjeta ministara danas nije dala preporuku za potvrđivanje imenovanja Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Na sjednici u Sarajevu četiri člana komisije /DNS, SP, HDZ i PDA/ su bila za davanje preporuke, četiri protiv /SDP, NS, A-SDA i PDP/, dok su uzdržani bili predstavnici SDA i SDP.

Odgovarajući na pitanje Saše Magazinovića iz SDP-a da li protiv njega trenutno ima otvorenih optužnica, Božović je rekao da je jedna optužnica "živa", te da ga je Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ tokom provjera "ispretresala".

Magazinović je Božovića pitao i šta misli o "djeci rođenoj zbog rata", na šta je kandidat DNS-a za ministra za ljudska prava i izbjeglice odgovorio da su mnoge kategorije stanovništva u BiH problematične i da će po stupanju na dužnost upoznati se sa stanjem u Ministarstvu u vezi sa ovim i drugim pitanjima.

Članovi Komisije iz PDP-a Branislav Borenović i A-SDA Јasmin Emrić od Božovića su željeli čuti kako će se postaviti u vezi sa rješavanjem migrantske krize i zaštite ljudskih prava migranata, a od kandidata za ministra dobili su odgovor da migranata nema u zakonu koji definiše oblast rada Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Mirsad Kukić iz PDA rekao je da Komisija ima selektivan i nekorektan odnos prema Božoviću u odnosu na kandidate koji su već prošli intervjue na Komisiji, ocijenivši da to može da ima veze zato što je Božović kandidat DNS-a, stranke koja je imala unutrašnje probleme upravo zbog ovog mjesta u Savjetu ministara.

Kukić je ovom prilikom podsjetio da mišljenje Komisije nije obavezujuće za Predstavnički dom prilikom potvrđivanja imenovanja, na šta je reagovao Borenović, konstatujući da se postavlja pitanje treba li Komisija uopšte da postoji.

Mišljenje Komisije nije obavezujuće za Predstavnički dom parlamenta BiH, koji bi o ovome trebalo da se izjasni na narednoj sjednici.

Centralna izborna komisija saopštila je 18. decembra da je utvrđeno da Božović ispunjava sve potrebne uslove za imenovanje propisane Izbornim zakonom BiH.

Božović, koji je predložen u ime DNS-a, prošao je i potrebne provjere Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Predstavnički dom potvrdio je 23. decembra imenovanje ostalih ministara u Savjetu ministara, a Božovićevo potvrđivanje prolongirano je jer do sjednice nisu bile završene neophodne provjere u Sipi.

Јoš nije imenovan ni zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo