8°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

27.04.2024 / 19:30 Zanimljivosti - Pariz

Zbog ogromnog broja posjetilaca razmatra se preseljenje Mona Lise

Zbog ogromnog broja posjetilaca razmatra se preseljenje Mona Lise
Foto: Agencije

Ministarstvo kulture Francuske razmatra poboljšanje uvjeta za izlaganje slike Leonardo da Vinca “Mona Liza” u pariškom muzeju Louvre, i njeno preseljenje u posebnu salu, saopćila je danas direktorica tog muzeja Laurence des Cars.

Mona Lisa je u „Sali Državnosti“, najvećoj u Luvru, prekoputa najveće slike u tom muzeju, „Svadbe u Kani“ Paolo Veronese, i kraj drugih slika velikih venecijanskih majstora iz 16. vijeka.

Des Cars je na javnom radiju France Inter rekla da smatra da „Mona Lisa" koja je jedna od najčuvenijih slika u svjetskoj historiji slikarstva, zaslužuje posebnu prostoriju, samo za nju.

„Nismo zadovoljni načinom na koji je izložena ‘Mona Lisa’, pa u saradnji s Ministarstvom kulture razmišljamo o poboljšanju koje mi se čini da je neophodno“, rekla je ona.

Des Cars je dodala da 80 posto posjetilaca koji dođu u Luvr, a 2023. godine ih je ukupno bilo skoro devet miliona i više od 20.000 dnevno, dođe da vidi „Mona Lisu“ što je pritisak na muzejsku infrastrukturu i utiče i na sigurnost posjetilaca i eksponata.

Zato je broj posjetilaca ograničen na 30.000 dnevno i tako će biti i tokom ljetošnjih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu, prenosi Beta.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo