11°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

27.04.2024 / 15:00 Svijet - Nakon odlaska Blinkena

Kina poslala vojne avione prema Tajvanu

Kina poslala vojne avione prema Tajvanu
Foto: (Ilustracija / X)

Tajvan je u subotu izvijestio o obnovi kineske vojne aktivnosti u blizini otoka nakon što je 12 aviona preletjelo osjetljivu središnju liniju Tajvanskog zaljeva, dan nakon što je američki državni sekretar Antony Blinken završio posjeti Kini.

Sjedinjene Američke Države najvažniji su međunarodni dobavljač oružja Tajvanu uprkos nepostojanju formalnih diplomatskih veza. Blinken je rekao da je naglasio "kritičnu važnost" održavanja mira i stabilnosti preko zaljeva dok je bio u Kini.

Demokratski uređen Tajvan suočio se s pojačanim vojnim pritiskom Kine, koja na otok gleda kao na svoj teritorij. Tajvanska vlada to odbacuje.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopćilo je da je od 9:30 ujutro (u subotu, 1.30 po srednjoevropskom vremenu) otkrilo 22 kineska vojna aviona, uključujući lovce Su-30, od kojih je 12 prešlo srednju liniju prema sjeveru i središtu Tajvana.

Linija je nekoć služila kao neslužbena granica između dviju strana preko koje nije prelazila nijedna vojska, ali kineske zračne snage sada redovito šalju avione preko nje. Kina ne priznaje postojanje linije.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopćilo je da su avioni bili uključeni u "zajedničke patrole borbene spremnosti" s kineskim ratnim brodovima, dodajući da su tajvanski avioni i brodovi reagirali "prikladno". Nije dao detalje.

Tajvanske oružane snage dobro su opremljene i uvježbane u usporedbi s kineskim, posebno mornarica i zračne snage, koje gotovo svakodnevno odgovaraju na kineske misije.

Kina smatra Tajvan najvažnijim pitanjem u svojim odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama, a Peking je više puta zahtijevao od Washingtona da prekine prodaju oružja Tajvanu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo