15°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C

09.05.2024 / 10:05 Svijet - Promjena vojne doktrine

Poruka iz Teherana: Ako nas napadnu, nećemo se suzdržavati od nuklearnog oružja

Poruka iz Teherana: Ako nas napadnu, nećemo se suzdržavati od nuklearnog oružja
Foto: WANA

Iran će morati promijeniti svoju nuklearnu doktrinu bude li ga Izrael doveo u situaciju da se osjeća ugroženo, rekao je savjetnik iranskog vrhovnog vođe Kamal Harazi, i izazvao zabrinutost zbog iranskog nuklearnog oružja.

"Nismo planirali izradu nuklearne bombe, ali ako postojanje Irana bude ugrožena, nećemo imati izbora nego promijeniti našu vojnu doktrinu", rekao je Harazi, izvijestila je Iranska studentska novinska mreža, dodajući da je Teheran već dao do znanja ima potencijal za izradu takvog oružja.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamenei zabranio je razvoj nuklearnog oružja fetvom ranih 2000-ih, ponavljajući svoj stav 2019., kad je izjavio da je "gradnja i skladištenje nuklearnih bombi pogrešno, a njihova upotreba je haram (vjerski zabranjeno)... Iako imamo nuklearne tehnologije, Iran je odlučno izbjegava."

No 2021. tadašnji je iranski ministar obavještajnih službi rekao da bi pritisak Zapada mogao natjerati Teheran da poradi na nuklearnom oružju.

"U slučaju da cionistički režim (Izrael) napadne naše nuklearne objekte, nećemo se više ustručavati", dodao je Harazi.

U aprilu su Iran i Izrael dosegli najvišu razinu napetosti, pri čemu je Teheran izravno lansirao 300-tinjak projektila i bespilotnih letjelica na Izrael kao odmazdu za nepotvrđeni napad Izraela na kompleks iranske ambasade u Damasku u kojem je bilo žrtava. Iran je posljednjih godina razvijao svoje nuklearne objekte, tvrdeći da služe isključivo u civilne svrhe.

Nakon dugotrajnih pregovora zbog zabrinutosti da bi Teheran mogao izraditi nuklearno oružje, Iran je 2015. potpisao nuklearni sporazum kojim se drastično ograničava obogaćivanje urana i ovlastila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) za provedbu strogih provjera.

Sjedinjene Države su se odonda povukle iz sporazuma 2018. pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom, a Teheran je počeo obogaćivati uran i približio se čistoći urana prikladnoj za proizvodnju oružja kao i ograničio inspekcije IAEA-e.

Nedavno su bivši vodeći iranski političari nagovijestili da je zemlja sad tehnički sposobna za izradu nuklearnog oružja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo