19°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 19°C

04.05.2024 / 17:41 Svijet - Hala Rharrit

Portparolka State Departmenta podnijela ostavku zbog Gaze

Portparolka State Departmenta podnijela ostavku zbog Gaze
Foto: Vijesti.ba
Hala Rharrit, portparolka State Departmenta na arapskom jeziku je prva pripadnica američke diplomatije, da je to poznato, koja je podnijela ostavku zbog stava američke administracije o ratu u Gazi.

Dva druga zvaničnika State Departmenta - Josh Paul i Annelle Sheline, također, su podnijeli ostavke u znak protesta protiv politike SAD, koja je oštro podijelila stanovništvo u Americi, prenio je CNN.

Rharrit je rekla da su ona i njene kolege "užasnute" Hamasovim napadima 7. oktobra, koji su pokrenuli rat u Gazi.

Ona je navela da su svi očekivali snažne reakcije, ali da niko nije predvidio da će ishod biti 34.000 ubijenih ljudi u Gazi i da će zavladati glad.

- U osnovi, zabrinuta sam da smo na pogrešnoj strani historije i tako štetimo našim interesima - navela je ona, misleći na podršku Bidenove administracije Izraelu u ratu sa Hamasom.

Rharrit je ukazala na "dvostruke standarde" u američkoj politici koji se tiču humanitarne krize i smrti palestinskih novinara u Gazi.

- Kao Sjedinjene Američke Države moramo se pridržavati naših principa. Ne možemo praviti izuzetke. Naši saveznici i naši protivnici gledaju i to povrijeđuje nas kao naciju - istakala je ona.

Rharrit je navela i da joj je dosta kolega prišlo i reklo da se osjeća isto kao i ona, samo što nisu u mogućnosti da to kažu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo