9°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

27.04.2024 / 12:38 Svijet - Izvori WSJ

Američki obavještajci: Putin vjerovatno nije naredio ubistvo Navaljnog

Američki obavještajci: Putin vjerovatno nije naredio ubistvo Navaljnog
Foto: Profimedia
Američke obavještajne agencije ustanovile su da ruski predsjednik Vladimir Putin vjerovatno nije naredio ubistvo opozicionog političara Alekseja Navalnog u zatvoru na Arktiku u februaru, objavio je Wall Street Journal.

Navalni, koji je imao 47 godina kada je umro, bio je Putinov najžešći domaći kritičar. Njegovi saradnici, koje su vlasti označile kao ekstremiste, optužili su Putina da ga je ubio i rekli su da će pružiti dokaze koji će poduprijeti njihovu tvrdnju, prenosi HINA.

Kremlj je negirao bilo kakvu umiješanost države.

Prošlog mjeseca Putin je smrt Navalnog nazvao "žalosnom", istakavši da je bio spreman predati zatvorenog političara Zapadu putem razmjene zarobljenika pod uslovom da se Navaljni nikad ne vrati u Rusiju.

Saradnici Navalnog rekli su da su se vodili takvi pregovori. Wall Street Journal je, pozivajući se na neimenovane ljude upoznate s tim pitanjem, danas objavio da su američke obavještajne agencije zaključile da Putin vjerovatno nije naredio da se Navalnog ubije u februaru.

Ipak, Washington nije oslobodio ruskog čelnika ukupne odgovornosti za smrt Navalnog, uzimajući u obzir da je on godinama bio na meti ruskih vlasti, da je zatvoren pod politički motivisanim optužbama te da je otrovan 2020. nervnim agensom. Kremlj negira umiješanost države u trovanje Navaljnog 2020.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti navode Wall Street Journala koji se pozvao na izvore po kojima je spomenuta ocjena "široko prihvaćena unutar obavještajne zajednice te ju dijeli nekoliko agencija, uključujući CIA-u, Ured direktora Nacionalne obavještajne službe SAD-a i obavještajce State Departmenta".

Američka se procjena temelji na nizu informacija, uključujući neke klasifikovane obavještajne podatke i analizu javno dostupnih podataka, uključujući vrijeme smrti Navalnog i činjenicu da je time zasjenjen Putinov reizbor u martu, navodi Wall Street Journal pozivajući se na neke od svojih izvora.

Jedan od glavnih saradnika Navalnog Leonid Volkov ocijenio je spomenute teze naivnima i redikuloznima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo