12°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

08.05.2024 / 19:20 Svijet - Washington

Austin: Biden zaustavio isporuku municije Izraelu

Austin: Biden zaustavio isporuku municije Izraelu
Foto: Agencije
Američki ministar odbrane Lloyd Austin izjavio je danas da je odluka predsjednika SAD Joe Bidena da suspenduje isporuke municije Izraelu donesena zbog izraelskih planova da se izvrši ofanziva na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze, bez prethodno sprovedenih mjera za zaštitu civila.

- Bili smo vrlo jasni od samog početka da Izrael ne bi trebalo da pokrene veliku ofanzivu na Rafu bez da uzime u obzir i zaštitu civila koji se nalaze na tom području. Nakon što smo ponovo procijenili situaciju, zaustavili slanje municije za Izrael - rekao je Austin na saslušanju u Senatu i potvrdio da još nije donesena konačna odluka "šta će biti sa tom pošiljkom", prenosi Reuters.

Američka administracija zaustavila je prošle nedjelje pošiljku oko 3.500 bombi Izraelu zbog zabrinutosti povodom najavljene kopnene ofanzive na Rafu, prenio je ranije danas AP pozivajući se na neimenovanog zvaničnika iz administracije.

Ovaj zvaničnik je pojasnio da nije donesena konačna odluka o dostavljanju bombi i da je zaustavljena pošiljka uključivala 1.800 bombi teških po 900 kilograma i 1.700 bombi teških 226 kilograma.

Izraelski ratni kabinet je u ponedjeljak odlučio da izvede planiranu operaciju u Rafi da bi se ''izvršio vojni pritisak na Hamas'' i pored ranijeg saopštenja Hamasa da pristaje na egipatsko-katarski prijedlog o prekidu vatre.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo