15°C
Mostar 19°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

19.04.2024 / 20:00 BiH - Negator pred porazom

Vučić priznao fijasko: Sve važne zemlje za Rezoluciju o Srebrenici

Vučić priznao fijasko: Sve važne zemlje za Rezoluciju o Srebrenici
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je večeras na TV Pink o glasanju za Rezoluciju o Srebrenici u UN.

- To je njemačka ideja, podržana od strane NATO i svih ostalih. Pronašli su i Ruandu, pronašli su i Novi Zeland i Čile. Našli su i nekoliko zemalja koje su uvek bile sponzori takvih projekata, poput Malezije i Jordana. Pridodaje im se i Sjeverna Makedonija, tako da nema tu velike filozofije. Hvala im na tome, valjda je to zahvalnost za ono što smo uradili za Skoplje. Vidio sam i Austriju tu, ništa čudno sa obzirom na sve ono što Šalenberg radi protiv naše zemlje. Znali su da bi Rusi i Kinezi stavili veto, i zato sada idu u GS UN, jer očekuju sigurnu većinu i hoće da zadaju udarac Srbima i Srbiji. Hoće da unize Srbiju u Savjetu Evrope. Nijemci su tu igru vodili u GS UN, Amerikanci im se priključili. Ja sutra imam važan i težak razgovor sa Džimom O Brajenom, pa poslijepodne putujem za Njujork - kaže Vučić.

Predsjednik Srbije potom je, s ciljem da poraz predstavi kao pobjedu, rekao da su u GS UN računali da će imati 70-90 glasova za, da će Srbija imati 20 glasova do maksimalno 30 glasova, a ostali da budu uzdržani.

- Ja vam sada kažem neće biti takav rezultat. Ima tih političkih patuljaka u Evropi, pa onda i Amerika i Kanada. Borimo se mi, i naša borba traje. Nego ja neću da govorim. Neće biti lako, videćemo ko je prijatelj Srbije i međunarodnog prava, rekao je.

Dado je da Sebija neće imati ni 5, ni 10, ni 20 glasova protiv, već više.

- I biće više suzdržanih.Sa svima planiram da razgovaram. Imaću direktan susret sa predstavnicima preko 120 zemalja. Razgovarao sam do sada sa predstavnicima 23 zemlje po tom pitanju. Slao sam pisma svima zbog Saveta Evrope. Milanović kaže da će glasati za, iako sam mu slao pismo na pet strana. Nekima sam pisao i na osam strana. Nastavićemo da se borimo, i ljudi da znaju, mi ćemo sačuvati Srbiju i obraz srpskog naroda. A ako budu imali više za nego protiv, što je vjerovatno, dan poslije podići ćemo srpske trobojke i još čvršće i snažnije hodati našim ulicama. To samo glasanje u GS UN, gdje stvarno leži istina. Uprkos pritiscima Nijemaca i Amerikanaca - kaže Vučić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo