19°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 24°C
Bihać 18°C

02.05.2024 / 14:30 BiH - Doček velikog praznika

Tradicionalno predvaskršnje farbanje jaja u Tuzli: Za dan ih bude ofarbano čak 1000

U dvorištu Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli obavljaju se tradicionalne pripreme za doček velikog hrišćanskog praznika – pravoslavnog Vaskrsa. Vjernici su danas organizovali tradicionalno farbanje vaskršnjih jaja.

Vijernici iz Tuzle boje jaja na specifičan način, industrijski i to više od 100 jaja odjednom. Jaja se potope u kazan sa bojama i kuhaju 15-ak minuta. Nakon toga se suše pa premazuju jestivim uljem da bi dobila sjaj.

„Isti smo mi tu parohijani uvijek. To je postala sada naša tradicija. Uvijek znamo svi ko dolazi i šta je čije zaduženje. To nam je nekako postalo naše zajedničko druženje i provođenje vremena, a uz to bojimo i jaja“, kaže Darja Hajdukov.

Članice Kola srpskih sestara u Tuzli danas su ofarbale oko 1.000 jaja koja će podijeliti na Vaskrs.

„Danas ćemo ofarbati oko 1000 jaja. Sva jaja se farbaju u crvenu boju. Ja i u krugu porodice isto ovo radim, ali tada koristimo više boja, ne samo crvenu. Sve se to kod nas radi na veliki petak“, ističe Anja Petrović.

Vaskrs je, osim samog dana vaskrsnuća Isusa Hrista i iščekivanje i dočekivanje najmilijih.

„Ovo je naš najveći pravoslavni praznik i znamo svi šta on predstavlja u religioznom smislu. Privatno predstavlja provođenje vremena sa porodicom, slavu života“, ističe Darja Hajdukov.

Blagodat Vaskrsa je okupljanje porodice, slava Isusa Hrista i druženje sa rodbinom, prijateljima i komšijama.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo