19°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 24°C
Bihać 18°C

02.05.2024 / 14:32 BiH - Bakuu

Reisul-ulema Kavazović na 6. svjetskom Forumu o interkulturnom dijalogu

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović učestvuje na 6. svjetskom Forumu o interkulturnom dijalogu u Bakuu. 

Naime, od 1. do 4. maja Bakuu (Azerbejdžan) se održava Svjetski forum o interkulturnom dijalogu o temi "Dijalog za mir i globalnu sigurnost: saradnja i međupovezanost".

Forum je organizirala Vlada Azerbejdžana u saradnji s Organizacijom Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), Savezom civilizacija Ujedinjenih naroda (UNAOC), Svjetskom turističkom organizacijom (WTO) i Islamskom organizacijom za obrazovanje, nauku i kulturu (ICESCO) koji okuplja 700 uglednih gostiju iz više od 100 zemalja.

Događaju je prisustvovao predsjednik Republike Azerbejdžan Ilham Aliyev koji je otvorio forum svečanim obraćanjem. Visoki dužnosnici, čelnici parlamenata, vjerski lideri, naučnici, novinari i sudionici iz različitih etničkih i kulturnih okruženja okupili su se kako bi unaprijedili mir i globalnu sigurnost kroz dijalog.

Trodnevni forum sadržavat će četiri plenarne sjednice i 12 panel rasprava o temama kao što su obrazovanje, mladi, klimatske promjene, umjetna inteligencija, zaštita kulturne baštine, ilegalne migracije i druga područja. Forum će također sadržavati posebne panel sesije koje će se održati u Aghdamu i Shushi.

Forumu prisustvuje i muftija Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji Nevzet-ef Porić i direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Muhamed Jusić.

Svjetski forum o interkulturalnom dijalogu, koji je sastavni dio "Baku procesa" koji je pokrenuo predsjednik Ilham Aliyev 2008. godine prvi put je održan u Bakuu 2011., a zatim organiziran i 2013., 2015., 2017. i 2019. godine.

Broj zemalja i organizacija koje sudjeluju na forumu značajno se povećao u posljednjem razdoblju. Ukupno je na forumima sudjelovalo više od 10.000 sudionika - državnih zvaničnika i predstavnika međunarodnih organizacija i institucija. Također je u sklopu tribina organizirano više od 200 različitih događanja, plenarnih i panel rasprava, prezentacija.

Rasprave koje su se odvijale u okviru prethodnih pet foruma, a koji su bili usmjereni na izazove s kojima se čovječanstvo suočava, i tamo pripremljeni dokumenti poslužili su kao glavna referenca međunarodnim organizacijama, a "Baku proces" je prepoznat kao važna platforma za interkulturni dijalog.

(Vijesti.ba/preporod.info)

Izdvajamo