I dok su industrijske verzije često pune šećera, aditiva i konzervansa, domaći kečap je sjajan način da uživate u ovom sosu na zdraviji način - a ukus? Još bolji!
Napravite domaći kečap u 'svojoj režiji' prema jedinstvenom receptu.
Sastojci
5 kg paradajza
300 g šećera
100 g soli
150 g gustina
100 ml sirćeta
malo origana
2 g konzervansa
Priprema
Operite paradajz, oljuštite ga i izmiskajte u blenderu. Ukoliko imate mašinu za mljevenje paradajza, to je onda bolja opcija.
Sipajte dobijeni sok od paradajza u lonac i kuhajte dok ne provri do četiri litra. Dodajte razmućen šećer, so, gustin, sirće i origano, pa miješajte dok ne počne da se zgušnjava. Na kraju dodajte malo kozervansa, pa sve dobro izmiješajte.
Vruć kečap sipajte u sterilisane teglice ili staklene flaše, dobro ih zatvorite i okrenite naopako. Staklene posude sa kečapom dobro ušuškajte i ostavite da tako odstoje 48 sati, a onda ih prebacite na hladno mjesto.
(Vijesti.ba)