20.08.2025 / 23:35 Zanimljivosti - Napravite domaći kečap

Kečap kao iz djetinjstva: Recept za domaću verziju koja traje cijelu zimu

Kečap kao iz djetinjstva: Recept za domaću verziju koja traje cijelu zimu
Foto: Ilustracija
Kečap je jedan od najpopularnijih dodataka u našoj trpezi uz pomfrit, burgere, pečeni krompir i brojne druge obroke. 

I dok su industrijske verzije često pune šećera, aditiva i konzervansa, domaći kečap je sjajan način da uživate u ovom sosu na zdraviji način - a ukus? Još bolji!

Napravite domaći kečap u 'svojoj režiji' prema jedinstvenom receptu.

Sastojci

5 kg paradajza
300 g šećera
100 g soli
150 g gustina
100 ml sirćeta
malo origana
2 g konzervansa

Priprema

Operite paradajz, oljuštite ga i izmiskajte u blenderu. Ukoliko imate mašinu za mljevenje paradajza, to je onda bolja opcija.

Sipajte dobijeni sok od paradajza u lonac i kuhajte dok ne provri do četiri litra. Dodajte razmućen šećer, so, gustin, sirće i origano, pa miješajte dok ne počne da se zgušnjava. Na kraju dodajte malo kozervansa, pa sve dobro izmiješajte.

Vruć kečap sipajte u sterilisane teglice ili staklene flaše, dobro ih zatvorite i okrenite naopako. Staklene posude sa kečapom dobro ušuškajte i ostavite da tako odstoje 48 sati, a onda ih prebacite na hladno mjesto.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo