Iako ih je najlakše kupiti u prodavnici i odmah poslužiti kod kuće, mnogi se slažu da “to nije to” i da nema boljih kiselih krastavaca od onih napravljenih kod kuće.
Priprema nije komplikovana, ali zahtijeva malo slobodnog vremena. U nastavku možete pronaći sve potrebne sastojke i postupak njihove pripreme. Zapamtite da količina tečnosti zavisi od veličine krastavaca i veličine tegle u koju ih spremate.
Sastojci:
3 kg krastavaca
3 l vode
500 ml alkoholnog sirćeta
200 g šećera
100 g soli
1 sveži snop mirođije
0,5 kašičice čili pahuljica
2 kašike sjemenki gorušice
2 kašike sjemenki korijandera
1 kašičica konzervansa
Postupak:
Krastavce dobro operite, po potrebi koristite četku ili sunđer.
Tegle i poklopce takođe operite i osušite. Poželjno je i da ih sterilišete.
Krastavce gusto poslažite u tegle kako se nakon ulivanja tečnosti ne bi dizali na površinu. Ako to ne uspije, možete koristiti mrežice za tegle koje sprječavaju dizanje krastavaca.
Sve ostale sastojke stavite u lonac na srednju vatru. Sačekajte da tečnost provri, zatim kuhajte dok se so i šećer potpuno ne otope.
Vruću tečnost prelijte preko krastavaca u teglama i zatvorite ih.
Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu do upotrebe. Otvorenu teglu držite u frižideru.
(Vijesti.ba)