20.08.2025 / 17:39 Zanimljivosti - Nema boljih

Ovo je najpouzdaniji recept za kiseli krastavce

Ovo je najpouzdaniji recept za kiseli krastavce
Foto: Arhiv / Ilustracija
Hladni i hrskavi, odlični sami ili u kombinaciji s drugim jelima, a posebno u sendviču – kiseli krastavci su omiljena zimnica mnogih.

Iako ih je najlakše kupiti u prodavnici i odmah poslužiti kod kuće, mnogi se slažu da “to nije to” i da nema boljih kiselih krastavaca od onih napravljenih kod kuće.

Priprema nije komplikovana, ali zahtijeva malo slobodnog vremena. U nastavku možete pronaći sve potrebne sastojke i postupak njihove pripreme. Zapamtite da količina tečnosti zavisi od veličine krastavaca i veličine tegle u koju ih spremate.

Sastojci:

3 kg krastavaca

3 l vode

500 ml alkoholnog sirćeta

200 g šećera

100 g soli

1 sveži snop mirođije

0,5 kašičice čili pahuljica

2 kašike sjemenki gorušice

2 kašike sjemenki korijandera

1 kašičica konzervansa

Postupak:

Krastavce dobro operite, po potrebi koristite četku ili sunđer.

Tegle i poklopce takođe operite i osušite. Poželjno je i da ih sterilišete.

Krastavce gusto poslažite u tegle kako se nakon ulivanja tečnosti ne bi dizali na površinu. Ako to ne uspije, možete koristiti mrežice za tegle koje sprječavaju dizanje krastavaca.

Sve ostale sastojke stavite u lonac na srednju vatru. Sačekajte da tečnost provri, zatim kuhajte dok se so i šećer potpuno ne otope.

Vruću tečnost prelijte preko krastavaca u teglama i zatvorite ih.

Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu do upotrebe. Otvorenu teglu držite u frižideru.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo