Zelena salata je izuzetno svestrano povrće koje se odlično slaže uz gotovo svako jelo. Međutim, zbog svoje osjetljivosti brzo gubi svježinu ukoliko se ne opere i pravilno uskladišti.
Ako želite uživati u hrskavoj i svježoj salati i nekoliko dana nakon kupovine, potrebno je slijediti nekoliko važnih koraka:
1. Temeljito pranje
Nakon kupovine, salatu je potrebno odmah nježno oprati. Odvojite listove jedan po jedan, jer se prljavština i sitne nečistoće često zadržavaju u središtu glavice. Listove stavite u veliku posudu sa hladnom vodom i nježno ih miješajte rukom kako biste uklonili sve nečistoće.
2. Sušenje prije skladištenja
Nakon pranja, salata mora biti potpuno suha prije nego je spremite u frižider. Vlažni listovi brzo trunu, pa je najbolje koristiti centrifugu za salatu kako biste lagano odstranili višak vode bez oštećivanja listova. Ako nemate centrifugu, položite listove na čist kuhinjski peškir ili papirne ubruse i lagano ih tapkajte dok ne upiju svu vlagu.
3. Pravilno skladištenje
Osušene listove čuvajte u velikoj plastičnoj posudi ili vrećici sa zatvaračem. Unutra stavite suhi papirni ubrus koji će upijati višak vlage. Važno je da posudu ne zatvorite potpuno — omogućite malo cirkulacije zraka kako bi salata "disala" i ostala hrskava. Najbolje je čuvati je u fioci za povrće u frižideru, gdje je temperatura blago povišena, a vlažnost kontrolisana.
4. Dodatni savjeti
Ako primijetite da je neki list počeo venuti ili truliti, odmah ga odstranite kako se kvarenje ne bi proširilo na ostale listove.
Salatu začinite tek neposredno prije posluživanja, jer sirće, so i ulje ubrzavaju omekšavanje listova.
Ako su listovi blago uveli, možete ih osvježiti kratkim potapanjem u hladnu vodu prije serviranja.
Slijedeći ove savjete, vaša zelena salata ostat će svježa, hrskava i ukusna još nekoliko dana.
(Vijesti.ba)