Ovaj lagano kiselkasti napitak soka od paradajza krije jednu snažnu komponentu, likopen.
Prema istraživanjima sa Univerziteta u Ilinoisu, likopen, pigment koji paradajzu daje crvenu boju, snažan je antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.
Kada se previše nakupe u organizmu, dolazi do oksidativnog stresa koji se povezuje s ubrzanim starenjem i raznim hroničnim bolestima.
Dr. Edward Giovanucci pojašnjava da specifičan oblik molekula likopena omogućuje njegovo snažno dijelovanje u neutralizaciji slobodnih radikala, potencijalno čak i bolje od drugih antioksidansa.
Likopen takođe može pomoći u smanjenju upala, što je povezano s nižim nivoima "lošeg" LDL holesterola.
Jedno istraživanje iz 2014. pokazalo je da su osobe koje su pile sok od paradajza barem četiri puta nedeljno tokom dva mjeseca zabilježile pad LDL-a, dok se kod nekih čak povećao nivo "dobrog" HDL holesterola, piše The Mirror.
(Vijesti.ba)